Murzynek z kremem ajerkoniakowym

 Murzynek to jedno z tych ciast, których nie da się zapomnieć i niezmiennie kojarzy się z dzieciństwem. Do tej pory głównie przygotowywałam klasycznego, czekoladowego murzynka. Tym razem jednak ma dla was propozycję na pyszny wypiek. Jest to murzynek z kremem ajerkoniakowym. Niesamowite połączenie smaków i prostoty. Wypiek bardzo szybko się robi. Praktycznie zajmuje nam to kilka chwil. Smak po upieczeniu jest niesamowity. Dodatkowo co ważne krem ajerkoniakowy uzupełnia smak ciasta, ale nie dominuje. To ciasto dosyć często przygotowuje na niedzielne popołudnie. Moim zdaniem murzynek z ajerkoniakiem to pyszna propozycja na takie codzienne ciasto. Nie jest przy tym trudne w zrobieniu i nie zajmuje dużo czasu. Polecam !

Składniki

ciasto na murzynka

300 g mąki pszennej

100 g masła

100 g cukru

50 ml wody

30 g kakao

10 g proszku do pieczenia

4 jajka

krem ajerkoniakowy

500 ml mleka

120 g masła

100 g cukru

100 ml ajerkoniaku

60 g budyniu waniliowego

30 g mąki ziemniaczanej

2 żółtka

dekoracja

100 g czekolady mlecznej

Ciasto na murzynka: Masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Masa ajerkoniakowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Do masy dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. 

Wystudzone ciasto kroimy na pół. Ciasto przekładamy kremem. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. 

Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto. Ponownie chłodzimy godzinę.





Smacznego !

Komentarze