Placek cytrynowy to jedno z najprostszych ciast. Składniki na przygotowanie wypieku znajdziemy praktycznie w każdym sklepie. Samo przygotowanie ciasta też nie zajmuje dużo czasu. Placek cytrynowy to takie rodzinne ciasto, które możemy spokojnie przygotować w sobotę popołudniu. Możemy również użyć do tego dużej rodzinnej blachy, jak i małej. Placek cytrynowy często gości w moim domu, gdyż uważam, że akurat te wypieki każdemu będą smakować. Nie spotkałam jeszcze osoby, która by nie przepadała za puszystym plackiem, przełożonym kremem budyniowym. Moim zdaniem jest to deser doskonały na wiele różnych okazji. Polecam !
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła
60 ml soku z cytryny
10 g proszku do pieczenia
5 ml aromatu cytrynowego
5 jajek
krem budyniowy
500 ml mleka
100 g cukru
100 g masła
60 g proszku budyniowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
lukier
150 g cukru pudru
50 ml wrzącej wody
50 ml soku z cytryny
Ciasto: Masło rozpuszczam. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Dodaje partiami cukier. Miksuję. Dodaje po jednym żółtku. Miksuję. Do masy dodaje wystudzone i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny i aromat. Miksuję. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na dwie połowy.
Krem budyniowy: 300 ml mleka gotuję wraz z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewam wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuję do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaję partiami zimny budyń. Miksuję.
Ciasto przekładam kremem budyniowym. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszam. Polewam ciasto. Dowolnie dekoruję.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz