Makowiec to ciasto, które nieodłącznie kojarzy się ze świętami. U mnie w domu gości praktycznie co roku. Tym razem mam propozycję na pysznego, aromatycznego makowca, który nazywa się sułtański. nazwa nieco egzotyczna, ale jest to naprawdę wyśmienity wypiek. Aromatyczny i miękki. Pachnący świętami. Niezwykle kruche ciasto, które przełożono puszystą masa makową. Aby przygotować masę makową nie sięgajcie jednak po kupną, gotową. Ja na przykład od lat korzystam z maku mielonego gotowego, którego wystarczy zalać ciepłym mlekiem. Jest to szybsza wersja klasycznej procedury mielenia maku. Bardzo skraca czas. Wracając jednak do makowca sułtańskiego to jest to ciasto, które znika w mgnieniu oka. Zapewne ma na to wpływ sprawdzona receptura i smak. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
350 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia
3 żółtka
masa makowa
200 g mielonego maku
200 ml mleka
100 g miodu
3 białka
lukier
120 g cukru pudru
50 ml wody
50 ml soku z cytryny
Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto. Chłodzić dwie godziny w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części. Obydwie połowy rozwałkować.
Masa makowa: Mleko i miód zagotować. Zalać suchy mak. Odstawić na 20 minut do napęcznienia. Białka ubić. Dodać do masy makowej.
Pierwszą połowę ciasta wyłożyć na kwadratowej formie do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć masę makową. Na masie ułożyć drugą część ciasta. Całość piec do 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny łączymy. Dekorujemy nim wystudzone ciasto.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz