Makowiec to doskonałe ciasto na święta. Dosyć długo trzyma świeżość i doskonale smakuje. Słodkie choć nie za słodkie. Makowe, ale jednak takie nieco inne. Makowiec z kolorową pianką to propozycja dla tych osób, które uwielbiają zaskakiwać wypiekami gości. Jest to deser, nieco nie oczywisty. To co świadczy o sukcesie makowca z kolorową pianką to na pewno właśnie tytułowa kolorowa pianka, głównie kojarzona do tej pory z szarlotkami. W makowcu pianka sprawia, iż ciasto wydaje się łagodniejsze i smaczniejsze. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały na święta. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
200 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru pudru
5 g proszku do pieczenia
2 żółtka
masa makowa
200 g maku suchego mielonego
200 ml mleka
100 g miodu
2 białka
kolorowa pianka
60 g galaretki truskawkowej
50 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
3 białka
Ciasto kruche: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy w proporcji 3/4 i 1/4. Większą połowę rozwałkowujemy na wielkość formy, w tym przypadku kwadratowej. Podpiekamy 10 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Gotujące się mleko zalewamy mak. Odstawiamy na godzinę do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Masę makową wykładamy na podpieczony spód.
Kolorowa pianka: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy galaretkę i mąkę. Mieszamy łyżką. Pianę nakładamy na masę makową.
Pozostałe ciasto ścieramy na pianę. Ciasto pieczemy około 45 minut w 175 stopniach. Studzimy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz