Makowiec z kolorową pianką

 Makowiec to doskonałe ciasto na święta. Dosyć długo trzyma świeżość i doskonale smakuje. Słodkie choć nie za słodkie. Makowe, ale jednak takie nieco inne. Makowiec z kolorową pianką to propozycja dla tych osób, które uwielbiają zaskakiwać wypiekami gości. Jest to deser, nieco nie oczywisty. To co świadczy o sukcesie makowca z kolorową pianką to na pewno właśnie tytułowa kolorowa pianka, głównie kojarzona do tej pory z szarlotkami. W makowcu pianka sprawia, iż ciasto wydaje się łagodniejsze i smaczniejsze. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały na święta. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

200 g mąki pszennej

100 g masła

50 g cukru pudru

5 g proszku do pieczenia

2 żółtka

masa makowa

200 g maku suchego mielonego

200 ml mleka

100 g miodu

2 białka

kolorowa pianka

60 g galaretki truskawkowej

50 g cukru

10 g mąki ziemniaczanej

3 białka

Ciasto kruche: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy w proporcji 3/4 i 1/4. Większą połowę rozwałkowujemy na wielkość formy, w tym przypadku kwadratowej. Podpiekamy 10 minut w 170 stopniach. Studzimy.

Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Gotujące się mleko zalewamy mak. Odstawiamy na godzinę do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Masę makową wykładamy na podpieczony spód. 

Kolorowa pianka: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy galaretkę i mąkę. Mieszamy łyżką. Pianę nakładamy na masę makową.

Pozostałe ciasto ścieramy na pianę. Ciasto pieczemy około 45 minut w 175 stopniach. Studzimy.





Smacznego !

Komentarze