Szarlotka jest to ciasto, które zawsze się udaje. Przed świętami jest to szczególnie ważne, gdyż uważam, że jest to czas na przygotowywanie tylko sprawdzonych wypieków. Tym razem mam dla was wyjątkowy przepis na pyszną i bardzo smaczną szarlotkę. Jest to ciasto bardzo proste w przygotowaniu. Oparte na klasycznej recepturze. Marcepanowa szarlotka to nic innego, tylko domowe ciasto kruche z musem jabłkowym zbogacone o kawałki marcepanu. Moim zdaniem połączenie marcepanu i jabłek to sprawdzony sposób na udane świąteczne ciasto. Samki się ze sobą łączą, uzupełniają., Wypiek polubią zarówno fani tradycyjnych szarlotek , jak i miłośnicy marcepanu. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
450 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
8 g proszku do pieczenia
4 żółtka
mus jabłkowy
2 kg jabłek
200 g cukru
200 g masy marcepanowej
50 ml wody
50 g mąki ziemniaczanej
20 g cynamonu
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną połowę wałkujemy. Wylepiamy nią dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Mus jabłkowy: Marcepan kroimy na małe kwadraty. Jabłka obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku wraz z wodą. Lekko zaczynamy dusić. Dodajemy cukier i cynamon. Dalej dusimy. Do lekko uduszonych jabłek dodajemy marcepan. Dalej dusimy. Po około 20-30 minutach do uduszonych jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszam. Studzę.
Zimny mus jabłkowy wykładam na ciasto. Z pozostałego ciasta wycinam gwiazdki itp. Dekoruje wierzch ciasta. Piekę około godziny w 180 stopniach. Studzę.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz