Miody polskie mają w sobie mnóstwo dobroczynnych składników. Miód lipowy jest doskonały na przeziębienie , a miód gryczany na serce. Wiele europejskich miodów np.: pomarańczowych doskonale wpływa na odporność. Ale czy jest taki miód, który łączy w sobie wszystkie w/w cechy. Oczywiście. Nazywa się Manuka i pochodzi z Nowej Zelandii. Zastanawiacie się pewnie co ma w sobie ten miód manuka, że jest nazywany superfood. Znajdziecie na nie odpowiedź w poniższym wywiadzie.
Jakie jest pochodzenie miodu manuka? Miód manuka
pochodzi z Nowej Zelandii. Nazwa manuka z języku manori oznacza „drzewo
herbaciane”. Krzewy drzewa manuka możemy spotkać również w Australii. W USA czy
Tajlandii krzewy manuka są również uprawiane w celu pozyskania miodu. Na krzewy
manuka przez wiele wieków nie miały wpływu, ani kolonizacja przez
europejczyków, jak wpływ innych
miododajnych roślin zamieszkujących tereny Nowej Zelandii czy Australii.
Czym wyróżniają się krzewy manuka od pozostałych
roślin miododajnych rosnących na terenach Nowej Zelandii ? Krzew
manuka osiąga średnią wielkość w granicach 2 do 5 metrów. Zdarzają się jednak
„okazy” które mierzą nawet 15 metrów. Są to wiecznie zielone rośliny. W okresie rozkwitu całe pokrywają się
pięknymi białymi kwiatami, które mają różowe zabarwienie. Każdy kwiat ma pięć
listków oraz średnicę 8-15 milimetrów. Tym co wyróżnia krzew manuka na tle
innych to doskonała możliwość przetrwania w ztw. Trudnych glebach i łatwość
rozmnożenia.
Kiedy przepada okres kwitnienia krzewu manuka
? Okres kwitnienia przypada od listopada do stycznia( różnica wynikająca z
różnych por roku oraz tego, w jakim regionie uprawiany jest krzew). Krzew
zakwita raz do roku na okres 4 tygodni.
Po czym rozpoznać prawdziwy miód manuka ?
Miód manuka charakteryzuje się ciemną lub ciemnobrązową barwą. Konsystencja
jest dosyć gęsta. W smaku jest dosyć ostry i wyrazisty, nieco przypomina miód
wrzosowy.
Jaki składnik zawarty w miodzie manuka wyróżnia go na
tle innych miodów ? Tym co zdecydowało o sukcesie miodu jest
stężenie MGO czyli methylglyoxalu. W przypadku miodów europejskich wynosi ono
zazwyczaj od 1 do 10. W przypadku miodu manuka wynosi ono nawet 50 razy więcej.
Na rynku znajdziemy miody manuka z stężeniem MGO wynoszącym 30+, 100 +, 250 +,
400 + oraz 550 +.
Jakie są etapy produkcji miodu? Możemy
wyróżnić 5 etapów produkcji:
- . Zbieranie miodu przez pszczoły
- Miód pobierany jest w zakładzie
ekstrakcji aplikatury w Wairapapa w Nowej Zelandii
- Miód wysyłany jest do zakładu w Te
Awamunt w Nowej Zelandii e celu przetworzenia i zapakowania. Przeprowadzany
jest test jakości.
- Mód jest poddawany procesowi mieszania i
pakowany do słoików.
- Przeprowadza się ostatni test jakości.
Na co pomaga miód manuka? Badania nad
dobroczynnym skutkami miodu manuka zaczęto już przeprowadzać w latach 30. XX
wieku po tym, jak bydło karmione tym miodem nie choruje. Maorysi czyli rdzeni
mieszkańcy Nowej Zelandii leczyli liśćmi krzewu choroby przewodu pokarmowego
czy oparzeń. Współcześnie po wieloletnich badaniach stwierdzono, iż miód manuka
pomaga:
- ma działanie przeciwbakteryjne;
- zwalcza groźne bakterie typu gronkowiec, e.coli;
- w stanach zapalnych i zakażeniach bakteryjnych;
- podnosi odporność organizmu;
- wspiera równowagę bakteryjną jelit;
- zalecany na kłopoty ze wrzodami i żołątkowo –
jelitowymi
- w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi;
- łagodzi ból gardła czy katar;
- wspiera w przypadku refluksu czy jelita wrażliwego
- w chorobach skóry typu: trądzik;
- stosowany jako maseczka na twarz powoduje wygładzenie
skóry.
W jaki prawidłowy sposób stosować miód manuka ? Najlepiej
jeśli będziemy pili go na czczo przed posiłkiem. Możemy również spożywać 2 do 3
łyżek dziennie. Po zjedzeniu miodu najlepiej nie jeść przez 20 minut. Dzięki
wysokiemu stężeniu MGO midó manuka przez wielu lekarzy traktowany jest jako
lek. Osoby chore na cukrzyce, z
nadwrażliwością i nietolerancja powinny
szczególnie uważać. Dla bezpieczeństwa stosowanie miodu manuka powinny
skonsultować z lekarzem.
Jaka jest cena miodu manuka ? Ceny miodu
manuka wahają się od 50 zł nawet do 250 zł. Na cenę ma wpływ wielkość słoiczka
oraz ilość MGO w produkcie.
Miód manuka nie bez przyczyny uważany jest za superfood.
Zawiera w sobie niespotykane ilości MGO, które stanowią o jego sukcesie. Nie
należy również zapominać o historii samego krzewu manuka. Wielu z nas podchodzi
do tego miodu jak do zwykłego produktu spożywczego, a to jest błąd, gdyż
powinnyśmy traktować miód manuka jako lek, który może nie wyleczy nas z chorób,
ale wraz z farmakologią wpłynie na łagodniejszy jej przebieg.
Źródło: miódmanuka.pl, swiatmiodów.pl, medonet.pl
Komentarze
Prześlij komentarz