Miód Manuka – nowozelandzki superfood, który warto poznać(artykuł sponsorowany)

Miody polskie mają w sobie mnóstwo dobroczynnych składników. Miód lipowy jest doskonały na przeziębienie , a miód gryczany na serce. Wiele europejskich miodów np.: pomarańczowych doskonale wpływa na odporność. Ale czy jest taki miód, który łączy w sobie wszystkie w/w cechy. Oczywiście. Nazywa się Manuka i pochodzi z Nowej Zelandii. Zastanawiacie się pewnie co ma w sobie ten miód manuka, że jest nazywany superfood. Znajdziecie na nie odpowiedź w poniższym wywiadzie.

Jakie jest pochodzenie miodu manuka? Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Nazwa manuka z języku manori oznacza „drzewo herbaciane”. Krzewy drzewa manuka możemy spotkać również w Australii. W USA czy Tajlandii krzewy manuka są również uprawiane w celu pozyskania miodu. Na krzewy manuka przez wiele wieków nie miały wpływu, ani kolonizacja przez europejczyków, jak  wpływ innych miododajnych roślin zamieszkujących tereny Nowej Zelandii czy Australii.

Czym wyróżniają się krzewy manuka od pozostałych roślin miododajnych rosnących na terenach Nowej Zelandii ? Krzew manuka osiąga średnią wielkość w granicach 2 do 5 metrów. Zdarzają się jednak „okazy” które mierzą nawet 15 metrów. Są to wiecznie zielone rośliny.  W okresie rozkwitu całe pokrywają się pięknymi białymi kwiatami, które mają różowe zabarwienie. Każdy kwiat ma pięć listków oraz średnicę 8-15 milimetrów. Tym co wyróżnia krzew manuka na tle innych to doskonała możliwość przetrwania w ztw. Trudnych glebach i łatwość rozmnożenia.

Kiedy przepada okres kwitnienia krzewu manuka ? Okres kwitnienia przypada od listopada do stycznia( różnica wynikająca z różnych por roku oraz tego, w jakim regionie uprawiany jest krzew). Krzew zakwita raz do roku na okres 4 tygodni.

Po czym rozpoznać prawdziwy miód manuka ? Miód manuka charakteryzuje się ciemną lub ciemnobrązową barwą. Konsystencja jest dosyć gęsta. W smaku jest dosyć ostry i wyrazisty, nieco przypomina miód wrzosowy.

Jaki składnik zawarty w miodzie manuka wyróżnia go na tle innych miodów ? Tym co zdecydowało o sukcesie miodu jest stężenie MGO czyli methylglyoxalu. W przypadku miodów europejskich wynosi ono zazwyczaj od 1 do 10. W przypadku miodu manuka wynosi ono nawet 50 razy więcej. Na rynku znajdziemy miody manuka z stężeniem MGO wynoszącym 30+, 100 +, 250 +, 400 + oraz 550 +.

Jakie są etapy produkcji miodu? Możemy wyróżnić 5 etapów produkcji:

  1.        . Zbieranie miodu przez pszczoły
  2.      Miód pobierany jest w zakładzie ekstrakcji aplikatury w Wairapapa w Nowej Zelandii
  3.        Miód wysyłany jest do zakładu w Te Awamunt w Nowej Zelandii e celu przetworzenia i zapakowania. Przeprowadzany jest test jakości.
  4.          Mód jest poddawany procesowi mieszania i pakowany do słoików.
  5.          Przeprowadza się ostatni test jakości.

Na co pomaga miód manuka? Badania nad dobroczynnym skutkami miodu manuka zaczęto już przeprowadzać w latach 30. XX wieku po tym, jak bydło karmione tym miodem nie choruje. Maorysi czyli rdzeni mieszkańcy Nowej Zelandii leczyli liśćmi krzewu choroby przewodu pokarmowego czy oparzeń. Współcześnie po wieloletnich badaniach stwierdzono, iż miód manuka pomaga:

- ma działanie przeciwbakteryjne;

- zwalcza groźne bakterie typu gronkowiec, e.coli;

- w stanach zapalnych i zakażeniach bakteryjnych;

- podnosi odporność organizmu;

- wspiera równowagę bakteryjną jelit;

- zalecany na kłopoty ze wrzodami i żołątkowo – jelitowymi

- w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi;

- łagodzi ból gardła czy katar;

- wspiera w przypadku refluksu czy jelita wrażliwego

- w chorobach skóry typu: trądzik;

- stosowany jako maseczka na twarz powoduje wygładzenie skóry.

W jaki prawidłowy sposób stosować miód manuka ? Najlepiej jeśli będziemy pili go na czczo przed posiłkiem. Możemy również spożywać 2 do 3 łyżek dziennie. Po zjedzeniu miodu najlepiej nie jeść przez 20 minut. Dzięki wysokiemu stężeniu MGO midó manuka przez wielu lekarzy traktowany jest jako lek.  Osoby chore na cukrzyce, z nadwrażliwością  i nietolerancja powinny szczególnie uważać. Dla bezpieczeństwa stosowanie miodu manuka powinny skonsultować z lekarzem.

Jaka jest cena miodu manuka ? Ceny miodu manuka wahają się od 50 zł nawet do 250 zł. Na cenę ma wpływ wielkość słoiczka oraz ilość MGO w produkcie.

Miód manuka nie bez przyczyny uważany jest za superfood. Zawiera w sobie niespotykane ilości MGO, które stanowią o jego sukcesie. Nie należy również zapominać o historii samego krzewu manuka. Wielu z nas podchodzi do tego miodu jak do zwykłego produktu spożywczego, a to jest błąd, gdyż powinnyśmy traktować miód manuka jako lek, który może nie wyleczy nas z chorób, ale wraz z farmakologią wpłynie na łagodniejszy jej przebieg.





Źródło: miódmanuka.pl, swiatmiodów.pl, medonet.pl

Komentarze