Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Piernik z ajerkoniakiem

Jest takie ciasto, które łączy w sobie magie obu świat: Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Oczywiście. Jest to piernik z ajerkoniakiem. Ajerkoniak nie odłącznie kojarzy się z Wielkanocą, a piernik z Wigilią. Połączenie tych dwóch światów sprawiło, iż powstało całkiem smaczne ciasto. Piernik jest aromatyczny, czuć przyprawy do pierników, a zarazem dodatek ajerkoniaku sprawia, iż czuć przyjemny aromat alkoholu. Jest to doskonały wypiek na zakończenie uroczystego obiadu. Co ważne, aby przygotować to ciasto nie potrzeba dużo czasu. Polecam !

Składniki:

350 g mąki pszennej

150 g miodu

100 g masła

100 ml ajerkoniaku

100 g czekolady mlecznej

100 g cukru

60 g przyprawy do piernika

15 g skórki pomarańczowej

10 g proszku do pieczenia

10 g kakao

5 jajek

Masło  z miodem rozpuszczam. Jajka ubijam na puszystą masę z cukrem. Dodaje wystudzony miód z masłem. Miksuję. Dodaje ajerkoniak. Miksuje. Dodaje wszystkie suche składniki. Miksuję. Ciasto przelewam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę rozpuszczam. Dekoruję wierzch ciasta. Ozdabiam skórką pomarańczową. 



Smacznego !


Komentarze

Popularne posty

Drukuj