Jest takie ciasto, które łączy w sobie magie obu świat: Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Oczywiście. Jest to piernik z ajerkoniakiem. Ajerkoniak nie odłącznie kojarzy się z Wielkanocą, a piernik z Wigilią. Połączenie tych dwóch światów sprawiło, iż powstało całkiem smaczne ciasto. Piernik jest aromatyczny, czuć przyprawy do pierników, a zarazem dodatek ajerkoniaku sprawia, iż czuć przyjemny aromat alkoholu. Jest to doskonały wypiek na zakończenie uroczystego obiadu. Co ważne, aby przygotować to ciasto nie potrzeba dużo czasu. Polecam !
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g miodu
100 g masła
100 ml ajerkoniaku
100 g czekolady mlecznej
100 g cukru
60 g przyprawy do piernika
15 g skórki pomarańczowej
10 g proszku do pieczenia
10 g kakao
5 jajek
Masło z miodem rozpuszczam. Jajka ubijam na puszystą masę z cukrem. Dodaje wystudzony miód z masłem. Miksuję. Dodaje ajerkoniak. Miksuje. Dodaje wszystkie suche składniki. Miksuję. Ciasto przelewam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę rozpuszczam. Dekoruję wierzch ciasta. Ozdabiam skórką pomarańczową.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz