Piernik z ajerkoniakiem

Jest takie ciasto, które łączy w sobie magie obu świat: Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Oczywiście. Jest to piernik z ajerkoniakiem. Ajerkoniak nie odłącznie kojarzy się z Wielkanocą, a piernik z Wigilią. Połączenie tych dwóch światów sprawiło, iż powstało całkiem smaczne ciasto. Piernik jest aromatyczny, czuć przyprawy do pierników, a zarazem dodatek ajerkoniaku sprawia, iż czuć przyjemny aromat alkoholu. Jest to doskonały wypiek na zakończenie uroczystego obiadu. Co ważne, aby przygotować to ciasto nie potrzeba dużo czasu. Polecam !

Składniki:

350 g mąki pszennej

150 g miodu

100 g masła

100 ml ajerkoniaku

100 g czekolady mlecznej

100 g cukru

60 g przyprawy do piernika

15 g skórki pomarańczowej

10 g proszku do pieczenia

10 g kakao

5 jajek

Masło  z miodem rozpuszczam. Jajka ubijam na puszystą masę z cukrem. Dodaje wystudzony miód z masłem. Miksuję. Dodaje ajerkoniak. Miksuje. Dodaje wszystkie suche składniki. Miksuję. Ciasto przelewam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę rozpuszczam. Dekoruję wierzch ciasta. Ozdabiam skórką pomarańczową. 





Smacznego !


Komentarze