Piernik z miodem pitnym to nieco zaskakujący wypiek. Powstała tak na prawdę z potrzeby chwili. Miałam w domu miód pitny, z którym nie miałam za bardzo co zrobić. Piernik z miodem pitnym to pyszny smak i aromat. Samo użycie miodu pitnego to ciekawe rozwiązanie. Postanowiłam wykorzystać aromat i smak miodu pitnego w pierniku. Ciasto dzięki temu zyskało niecodziodem pitnym jest to wypiek, który można przygotować kilka dni wcześniej, nie traci na swojej świeżości. Polecam !
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 ml miodu pitnego
100 g miodu
60 ml oleju
60 g przyprawy do piernika
50 g cukru
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
Jajka wraz z cukrem i miodem ubić na sztywno. Dodać olej i miód pitny. Do masy dodać mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Miksować. Ciasto przelać do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz