Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Szarlotka pychotka

 Szarlotka pychotka to doskonały wypiek, który łączy w sobie to co najlepsze zarówno z ciasta biszkoptowego, jak i z szarlotki. Mamy tu puszyste ciasto biszkoptowe oraz nieco kwaskowe jabłka i słodką bitą śmietanę. Całość tworzy niezwykłą kompozycję smaków. Moim zdaniem to ciasto, doskonale sprawdza się na spotkaniach lub do niedzielnej herbaty. Szarlotka pyszotka to deser, któremu nie można się oprzeć. Polecam !

Składniki:

ciasto biszkoptowe

300 g mąki pszennej

100 g cukru

8 g proszku do pieczenia

4 jajka

masa jabłkowa

1 kg jabłek

100 g cukru

100 ml wody

60 g galaretki cytrynowej

masa śmietanowa

250 ml śmietany 30%

100 g cukru pudru

15 g śmietanfixy

Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na pół.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy cukier i wodę. Dusimy około 15 minut. Dodajemy galaretkę cytrynową. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, aby masa stężała. Masę wykładamy na jedną połowę ciasta. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. 

Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijam. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Masę wykładam na jabłka. Przykrywam drugą połową ciasta. Dowolnie dekoruję. Chłodzę godzinę w lodówce.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj