Wigilijny kompot z suszu to niezmienna tradycja, która pielęgnowana jest w moim domu. Co roku pieczołowicie komponuje i zmieniam nieco skład tego słynnego i tradycyjnego kompotu. Samo przygotowanie kompotu wigilijnego nie jest trudne. Jednak to od nas zależy jakie składniki użyjemy, co w efekcie da nam niesamowity smak i aromat. Osobiście preferuje nie co słodszy kompot. Moja mama uważa jednak, że powinien być jednak nieco cierpki. Tyle osób, tyle smaków. Wigilijny kompot z suszu to nie tylko tradycja, ale element naszej kultury, który powinniśmy pielęgnować. Moim zdaniem co roku tworząc i komponując nieco inne smaki nadajemy temu kompotowi magiczna siłę. Polecam !
Składniki:
1 litr wody
100 g cukru
15 g suszonych moreli
15 g suszonej żurawiny
15 g suszonych śliwek
15 g suszonych jabłek
15 g wędzonej śliwki
10 g mielonego cynamonu
10 g goździków
1 jabłko
Jabłko obieramy. Kroimy na kawałki. W garnku umieszczamy pokrojone jabłko i suszone owoce. Zalewamy wodą. Gotujemy około 10 minut do momentu zagotowania. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 20 minut. W trakcie gotowania dodajemy goździki. Ugotowany kompot umieszczamy w dzbanku. Słodzimy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz