Wigilijny kompot z suszu

 Wigilijny kompot z suszu to niezmienna tradycja, która pielęgnowana jest w moim domu. Co roku pieczołowicie komponuje i zmieniam nieco skład tego słynnego  i tradycyjnego kompotu. Samo przygotowanie kompotu wigilijnego nie jest trudne. Jednak to od nas zależy jakie składniki użyjemy, co w efekcie da nam niesamowity smak i aromat. Osobiście preferuje nie co słodszy kompot. Moja mama uważa jednak, że powinien być jednak nieco cierpki. Tyle osób, tyle smaków. Wigilijny kompot z suszu to nie tylko tradycja, ale element naszej kultury, który powinniśmy pielęgnować. Moim zdaniem co roku tworząc i komponując nieco inne smaki nadajemy temu kompotowi magiczna siłę. Polecam !

Składniki:

1 litr wody

100 g cukru

15 g suszonych moreli

15 g suszonej żurawiny

15 g suszonych śliwek

15 g suszonych jabłek

15 g wędzonej śliwki

10 g mielonego cynamonu

10 g goździków

1 jabłko

Jabłko obieramy. Kroimy na kawałki. W garnku umieszczamy pokrojone jabłko i suszone owoce. Zalewamy wodą. Gotujemy około 10 minut do momentu zagotowania. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 20 minut. W trakcie gotowania dodajemy goździki. Ugotowany kompot umieszczamy w dzbanku. Słodzimy. 





Smacznego !

Komentarze