Mini wieniec z nadzieniem orzechowym

 Mini wieniec z nadzieniem orzechowym to nic innego tylko pyszna bułeczka. Doskonała zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Dosyć szybko się je przygotowuje. Oczywiście , jak to przy ciastach drożdżowych, tak i tu trzeba znaleźć czas na wyrośniecie wypieku. Moim zdaniem mini wieniec z nadzieniem orzechowym to świetny pomysł nie tylko na smaczny i sycący wypiek, ale i na doskonałą zabawę z dziećmi. Takie wspólne przygotowanie bułeczek sprawi dzieciom frajdę. Polecam !

Składniki:

ciasto drożdżowe

400 g mąki pszennej

150 ml mleka

150 g masła

100 g cukru

30 g świeżych drożdży

2 jajka

nadzienie orzechowe

200 g mielonych orzechów

200 ml mleka

100 g cukru

dekoracja

150 g cukru pudru

50 ml wody

50 ml soku z cytryny

Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże rozgniatamy z łyżką cukru i mąki oraz 2 łyżkami mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Łączy ze sobą mąkę i cukier. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do mąki. Ciepłe mleko dodajemy do mąki. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy ręcznie. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

Nadzienie orzechowe: Mleko wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Odstawiamy aby masa napęczniała.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdy kawałek wałkujemy. Układamy po łyżce nadzienia. Zawijamy i rolujemy. Zgniatamy boki. Każdy wieniec układamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut aż ponownie wyrosną. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Dekoracja: Cukier puder mieszam z wodą i sokiem z cytryny. Dekoruję lukrem wystudzone mini wińce. 





Smacznego !

Komentarze