Mini wieniec z nadzieniem orzechowym to nic innego tylko pyszna bułeczka. Doskonała zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Dosyć szybko się je przygotowuje. Oczywiście , jak to przy ciastach drożdżowych, tak i tu trzeba znaleźć czas na wyrośniecie wypieku. Moim zdaniem mini wieniec z nadzieniem orzechowym to świetny pomysł nie tylko na smaczny i sycący wypiek, ale i na doskonałą zabawę z dziećmi. Takie wspólne przygotowanie bułeczek sprawi dzieciom frajdę. Polecam !
Składniki:
ciasto drożdżowe
400 g mąki pszennej
150 ml mleka
150 g masła
100 g cukru
30 g świeżych drożdży
2 jajka
nadzienie orzechowe
200 g mielonych orzechów
200 ml mleka
100 g cukru
dekoracja
150 g cukru pudru
50 ml wody
50 ml soku z cytryny
Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże rozgniatamy z łyżką cukru i mąki oraz 2 łyżkami mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Łączy ze sobą mąkę i cukier. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do mąki. Ciepłe mleko dodajemy do mąki. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy ręcznie. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nadzienie orzechowe: Mleko wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Odstawiamy aby masa napęczniała.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdy kawałek wałkujemy. Układamy po łyżce nadzienia. Zawijamy i rolujemy. Zgniatamy boki. Każdy wieniec układamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut aż ponownie wyrosną. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dekoracja: Cukier puder mieszam z wodą i sokiem z cytryny. Dekoruję lukrem wystudzone mini wińce.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz