Sernik to jeden z moich ulubionych ciast. Tak na prawdę daje wiele możliwości łączenia smaków. Jednym z nich jest dodanie mleka w proszku. Ciasto dzięki temu nabrało pysznego słodkiego smaku. Sposób przygotowania nie różni się od klasycznego, domowego sernika. Cały sernik zachowuje swoją konsystencje i nie kruszy się. Sernik z mlekiem w proszku to tak naprawdę moja wariacja na temat sprawdzonego przepisu mojej mamy na sernik, tylko nieco ulepszone. Wypiek okazał się hitem w moim domu. Polecam !
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 ml mleka 3,2 %
200 g czekolady białej
150 g masła
150 g herbatników jasnych
120 g budyniu waniliowego
100 g cukru
100 g mleka w proszku
6 jajek
Białka oddzielamy od żółtek. Masło rozpuszczam i studzę. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaje partiami ser. Miksuję. Do masy dodaje mleko i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mleko w proszku i budynie waniliowe. Miksuję, Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy. Mieszam. Dno kwadratowej formy do pieczenia smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Układam herbatniki. Na herbatnikach wylewam masę serową. Ciasto piekę w 180 stopniach przez 75 minut. Studzę. Czekoladę łamie na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję ciasto.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz