Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Winiec makowy

 Wieniec makowy to doskonałe ciasto na zimę. Dostarczymy dzięki niemu energii. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Nie jest to jednak szybkie ciasto. Dzięki przygotowaniu jego możemy poczuć satysfakcję. Po tym jak przygotowałam wieniec makowy to zniknął szybciej niż się pojawił. Stał się hitem, który często przygotowuje. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na wiele okazji. Polecam !

Składniki:

ciasto

400 g mąki pszennej

200 g cukru

150 ml mleka

100 g masła

30 g świeżych drożdży

2 jajka

masa makowa

200 g suchego mielonego maku

200 ml mleka

100 g cukru

dekoracja

150 g cukru pudru

50 ml soku z cytryny

50 ml wody

Ciasto: Świeże drożdże mieszam z jedną łyżką mleka, cukru i mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam. Mąkę, cukier, rozpuszczone masło i mleko mieszam. Dodaje rozczyn. Mieszam. Wyrobione ciasto odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Masa makowa: Mleko wraz z cukrem gotuję. Zalewam mak. Odstawiam na 30 minut. 

Wyrośnięte ciasto wałkuje. Układam masę makową. Zawijam. Odstawiam ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę.

Dekoracja: Cukier puder wraz z sokiem z cytryny i wodą mieszam. Dekoruję nią ciasto.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj