Wieniec makowy to doskonałe ciasto na zimę. Dostarczymy dzięki niemu energii. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Nie jest to jednak szybkie ciasto. Dzięki przygotowaniu jego możemy poczuć satysfakcję. Po tym jak przygotowałam wieniec makowy to zniknął szybciej niż się pojawił. Stał się hitem, który często przygotowuje. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na wiele okazji. Polecam !
Składniki:
ciasto
400 g mąki pszennej
200 g cukru
150 ml mleka
100 g masła
30 g świeżych drożdży
2 jajka
masa makowa
200 g suchego mielonego maku
200 ml mleka
100 g cukru
dekoracja
150 g cukru pudru
50 ml soku z cytryny
50 ml wody
Ciasto: Świeże drożdże mieszam z jedną łyżką mleka, cukru i mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam. Mąkę, cukier, rozpuszczone masło i mleko mieszam. Dodaje rozczyn. Mieszam. Wyrobione ciasto odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa makowa: Mleko wraz z cukrem gotuję. Zalewam mak. Odstawiam na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wałkuje. Układam masę makową. Zawijam. Odstawiam ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę.
Dekoracja: Cukier puder wraz z sokiem z cytryny i wodą mieszam. Dekoruję nią ciasto.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz