Marcepan to nic innego jak przetworzone migdały. Stanowi to doskonały dodatek to wielu ciast. Nie inaczej jest i tym razem. Babka z marcepanem to doskonała propozycja na szybki pieczony deser. Zasmakuje to zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Moim zdaniem to ciasto nie tylko jest łatwe i pyszne, ale nie jest trudne w przygotowaniu. Może to stanowić doskonałą zabawę z dziećmi. Babka z marcepanem pachnie migdałami i jest przy tym bardzo puszysta. Polecam !
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masy marcepanowej
150 g masła
150 g cukru
50 g cukru pudru
50 g migdałów mielonych
8 g proszku do pieczenia
5 ml aromatu migdałowego
4 jajka
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję miękkie masło. Ubijam. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i aromat. Miksuję. Masę marcepanową kroję na kawałki. Obsypuję mąką. Dodaję do masy. Mieszam. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy. Mieszam. Ciasto przelewam do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Wystudzone ciasto dekoruję cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz