Ciasto drożdżowe z kruszonką

 Ciasto drożdżowe z kruszonką to przepis na idealny podwieczorek. Jest to wypiek, który uwielbiają zarówno mali, jak i duzi. Mi niezmiennie kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Uwielbiam zajadać się ciastem drożdżowym posmarowanym masłem. Nie ma co ukrywać, ale jest to wypiek czasochłonny. Trzeba poświęcić całe popołudnie, ale warto. Ciasto drożdżowe z kruszonką to również świetna propozycja na drugie śniadanie z dodatkiem kubka z ciepłym mlekiem. Polecam !

Składniki:

ciasto

500 g mąki pszennej

200 ml mleka

200 g cukru

150 g masła

40 g świeżych drożdży

4 żółtka

kruszonka

100 g cukru

100 g mąki pszennej

50 g miękkiego masła

Ciasto: Świeże drożdże wraz z łyżką cukru, mąki i mleka rozgniatam. Odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę, cukier, ciepłe mleko, masło oraz wyrośnięte drożdże łączę. Zagniatam ciasto. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto układam w kwadratowej formie do pieczenia. 

Kruszonka: Z podanych składników zagniatam kruszonkę. 

Ciasto w formie posypuję kruszonką. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po 30 minutach wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 180 stopni. Piekę około 45 minut. Studzę.







Smacznego !


Komentarze