Ciasto drożdżowe z kruszonką to przepis na idealny podwieczorek. Jest to wypiek, który uwielbiają zarówno mali, jak i duzi. Mi niezmiennie kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Uwielbiam zajadać się ciastem drożdżowym posmarowanym masłem. Nie ma co ukrywać, ale jest to wypiek czasochłonny. Trzeba poświęcić całe popołudnie, ale warto. Ciasto drożdżowe z kruszonką to również świetna propozycja na drugie śniadanie z dodatkiem kubka z ciepłym mlekiem. Polecam !
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
200 g cukru
150 g masła
40 g świeżych drożdży
4 żółtka
kruszonka
100 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
Ciasto: Świeże drożdże wraz z łyżką cukru, mąki i mleka rozgniatam. Odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę, cukier, ciepłe mleko, masło oraz wyrośnięte drożdże łączę. Zagniatam ciasto. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto układam w kwadratowej formie do pieczenia.
Kruszonka: Z podanych składników zagniatam kruszonkę.
Ciasto w formie posypuję kruszonką. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po 30 minutach wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 180 stopni. Piekę około 45 minut. Studzę.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz