Ciasto "Niebo w gębie" to jedno z moich ulubionych wypieków. Jest to nic innego tylko szarlotka przełożona ciastem kruchym i kremem orzechowym. Niektórzy powiedzą, że to nic nadzwyczajnego takie ciasto. Moim zdaniem jest to ciekawa interpretacja szarlotki. W tym wypieku każdy miłośnik słodkości znajdzie coś dla siebie. Zarówno krem orzechowy, jabłka czy ciasto kruche tworzą niezwykłą kompozycję. Jest to doskonały wypiek na wiele małych i dużych okazji. W moim domu często sięgam po ten sprawdzony wypiek. Wiem, że wszystkim smakuje i zawsze się udaje. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
400 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
8 g proszku do pieczenia
3 żółtka
masa jabłkowa
1 kg jabłek
60 g galaretki cytrynowej
masa orzechowa
250 ml śmietany 30%
100 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
50 g orzechów włoskich mielonych
15 g śmietanfixu
dekoracja
30 g płatków czekoladowych
Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i żółtka łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy dwie godziny w lodówce. Po dwóch godzinach wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na dwie połowy. Wałkujemy obydwie połowy. Pieczemy oddzielnie w kwadratowej blaszce przez około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mus jabłkowy umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zagotowujemy. Dodajemy galaretkę cytrynową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się galaretki. Musem przekładamy blaty ciasta. Studzimy.
Masa orzechowa: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmeitanfix. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaje zmielone orzechy. Mieszam. Masę układam na wierzchu ciasta. Posypuję płatkami czekoladowymi. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz