Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Ajerkoniakowy dla zapracowanych

 Tort są to ciasta które z reguły zajmują dużo czasu. Trzeba przecież oddzielnie upiec ciasto i krem przygotować. Są jednak pewne sposoby, aby to ułatwić. Aby przygotować puszyste ciasto użyłam wyjątkowo ciasta z torebki. Bardzo skróciło mi to czas pieczenia. Krem użyłam gotowe. Tak naprawdę ten tort to takie proste rozwiązanie dla wszystkich, którzy maja mało czasu. Tort Ajerkoniakowy jest pyszny i puszysty. Dobrze przy tym trzyma wilgoć. Nie jest suchy. Smakiem przypomina dobre torty z najdroższych cukierni. Polecam ! Składniki: ciasto czekoladowe 350 g gotowego ciasta czekoladowego 150 ml oleju 150 ml wody 6 jajek krem ajerkoniakowy 300 ml mleka 3,2% 250 g kremu ajerkoniakowego gotowego krem matcha 300 ml mleka 3,2% 250 g kremu matcga gotowego nasączenie 50 ml wody 30 ml soku z cytryny Ciasto czekoladowe : Gotową mieszankę miksuję wraz z olejem, wodą oraz jajkami. Miksuję przez 5 minut. Tortownicę wysmarowuje masłem i obsypuję bułką tartą. Piekę około 50 minut. Studzę. Kroję na trzy

Ciasto "Niebo w gębie"

 Ciasto "Niebo w gębie" to jedno z moich ulubionych wypieków. Jest to nic innego tylko szarlotka przełożona ciastem kruchym i kremem orzechowym. Niektórzy powiedzą, że to nic nadzwyczajnego takie ciasto. Moim zdaniem jest to ciekawa interpretacja szarlotki. W tym wypieku każdy miłośnik słodkości znajdzie coś dla siebie. Zarówno krem orzechowy, jabłka czy ciasto kruche tworzą niezwykłą kompozycję. Jest to doskonały wypiek na wiele małych i dużych okazji. W moim domu często sięgam po ten sprawdzony wypiek. Wiem, że wszystkim smakuje i zawsze się udaje. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

400 g mąki pszennej

200 g masła

100 g cukru pudru

8 g proszku do pieczenia

3 żółtka

masa jabłkowa

1 kg jabłek

60 g galaretki cytrynowej

masa orzechowa

250 ml śmietany 30%

100 g serka mascarpone

100 g cukru pudru

50 g orzechów włoskich mielonych

15 g śmietanfixu

dekoracja

30 g płatków czekoladowych

Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i żółtka łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy dwie godziny w lodówce. Po dwóch godzinach wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na dwie połowy. Wałkujemy obydwie połowy. Pieczemy oddzielnie w kwadratowej blaszce przez około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mus jabłkowy umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zagotowujemy. Dodajemy galaretkę cytrynową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się galaretki. Musem przekładamy blaty ciasta. Studzimy.

Masa orzechowa: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmeitanfix. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaje zmielone orzechy. Mieszam. Masę układam na wierzchu ciasta. Posypuję płatkami czekoladowymi. Chłodzę w lodówce dwie godziny.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj