Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto "Wiśniowiec"

 Przepis na ciasto "Wiśniowiec" pochodzi z książki s. Anastazji. Przepis został jednak nieco zmieniony i uproszczony. Dzięki temu zyskał na lekkości i na smaku. Ciasto "Wiśniowiec" to tak naprawdę uniwersalny wypiek, doskonały na wiele okazji. Najlepiej smakuje z kubkiem ciepłej herbaty. Jest to tak naprawdę połączenie ciasta biszkoptowego oraz kremu wiśniowego. Całość zwięczona jest galaretką. Ten deser polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Moim zdaniem  jest to wypiek doskonały na początek wiosny. Polecam !

Składniki:

ciasto biszkoptowe

200 g mąki pszennej

50 g cukru

4 g proszku do pieczenia

3 jajka

krem wiśniowy

500 ml mleka

250 g wiśni świeżych lub mrożonych

100 g cukru

100 g masła

60 g budyniu waniliowego

30 g mąki ziemniaczanej

2 żółtka

krem waniliowy

500 ml mleka

100 g cukru

100 g masła

60 g budyniu waniliowego

30 g mąki ziemniaczanej

2 żółtka

galaretka wiśniowa

350 ml wody

50 g wiśni z zalewy

60 g galaretki wiśniowej

Ciasto biszkoptowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wyrośnięty wierzch ścinamy.

Krem wiśniowy: Wiśnie rozmrażamy. Podgrzewamy. Miksujemy. Przecieramy przez sitko. 350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy przetarte wiśnie. W 250 ml mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.

Krem waniliowy: 350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy przetarte wiśnie. W 250 ml mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.

Na wystudzone ciasto układamy najpierw krem wiśniowy. Następnie krem waniliowy. Całość chłodzimy dwie godziny w lodówce. 

Galaretka wiśniowa: We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę wiśniową. Studzimy. Wiśnie odsączamy z zalewy.

Na schłodzone ciasto układamy wiśnie. Następnie smarujemy lekko stężałą galaretkę. Ciasto ponownie chłodzimy dwie godziny w lodówce.






Smacznego !

Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji" s. 108.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj