Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto "Wiśniowiec"
Przepis na ciasto "Wiśniowiec" pochodzi z książki s. Anastazji. Przepis został jednak nieco zmieniony i uproszczony. Dzięki temu zyskał na lekkości i na smaku. Ciasto "Wiśniowiec" to tak naprawdę uniwersalny wypiek, doskonały na wiele okazji. Najlepiej smakuje z kubkiem ciepłej herbaty. Jest to tak naprawdę połączenie ciasta biszkoptowego oraz kremu wiśniowego. Całość zwięczona jest galaretką. Ten deser polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały na początek wiosny. Polecam !
Składniki:
ciasto biszkoptowe
200 g mąki pszennej
50 g cukru
4 g proszku do pieczenia
3 jajka
krem wiśniowy
500 ml mleka
250 g wiśni świeżych lub mrożonych
100 g cukru
100 g masła
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
krem waniliowy
500 ml mleka
100 g cukru
100 g masła
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
galaretka wiśniowa
350 ml wody
50 g wiśni z zalewy
60 g galaretki wiśniowej
Ciasto biszkoptowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wyrośnięty wierzch ścinamy.
Krem wiśniowy: Wiśnie rozmrażamy. Podgrzewamy. Miksujemy. Przecieramy przez sitko. 350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy przetarte wiśnie. W 250 ml mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
Krem waniliowy: 350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy przetarte wiśnie. W 250 ml mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
Na wystudzone ciasto układamy najpierw krem wiśniowy. Następnie krem waniliowy. Całość chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Galaretka wiśniowa: We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę wiśniową. Studzimy. Wiśnie odsączamy z zalewy.
Na schłodzone ciasto układamy wiśnie. Następnie smarujemy lekko stężałą galaretkę. Ciasto ponownie chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Smacznego !
Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji" s. 108.
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz