Sernik cytrynowy

 Serniki to ciasta, które nigdy się nie nudzą. Można dobrać do nich odpowiednie smaki i mamy ulubione ciasto. Dzisiejsza moja propozycja to sernik cytrynowy. Jest to doskonałe ciasto na miłe popołudnie. Nie zrażajcie się nieco kwaskowym smakiem cytryny. Nadaje ciekawszego aromatu naszemu sernikowi. Wypiek jest wilgotny i długo utrzymuje swoja świeżość. W moim domu jest to prawdziwy rarytas pieczony tylko na wyjątkowe okazje. Samo ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Bazę wypieku stanowi klasyczny przepis na sernik. Doskonały pomysł na smaczne ciasto. Polecam !

Składnik:

ciasto

1 kg sera trzykrotnie mielonego

150 g cukru

120 g budyniu waniliowego

100 ml soku z cytryny

100 g herbatników czekoladowych

100 g masła

30 g mąki ziemniaczanej

4 ml aromatu cytrynowego

3 jajka

dekoracja

100 g cukru pudru

30 ml ciepłej wody

30 ml soku z cytryny

30 g skórki cytrynowej

Ciasto: Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaje masło. Miksuję. Dodaję ser. Miksuję. Dodaje aromat i sok z cytryny. Miksuję. Dodaję budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Mieszam. Kwadratową formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Układam herbatniki. Na herbatnikach smaruję masę. Całość piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę.

Dekoracja: Cukier puder mieszam z sokiem z cytryny i wodą. Dekoruję wystudzone ciasto. Układam na wierzchu skórkę cytrynową. 








Smacznego !


Komentarze