Serniki to ciasta, które nigdy się nie nudzą. Można dobrać do nich odpowiednie smaki i mamy ulubione ciasto. Dzisiejsza moja propozycja to sernik cytrynowy. Jest to doskonałe ciasto na miłe popołudnie. Nie zrażajcie się nieco kwaskowym smakiem cytryny. Nadaje ciekawszego aromatu naszemu sernikowi. Wypiek jest wilgotny i długo utrzymuje swoja świeżość. W moim domu jest to prawdziwy rarytas pieczony tylko na wyjątkowe okazje. Samo ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Bazę wypieku stanowi klasyczny przepis na sernik. Doskonały pomysł na smaczne ciasto. Polecam !
Składnik:
ciasto
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru
120 g budyniu waniliowego
100 ml soku z cytryny
100 g herbatników czekoladowych
100 g masła
30 g mąki ziemniaczanej
4 ml aromatu cytrynowego
3 jajka
dekoracja
100 g cukru pudru
30 ml ciepłej wody
30 ml soku z cytryny
30 g skórki cytrynowej
Ciasto: Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaje masło. Miksuję. Dodaję ser. Miksuję. Dodaje aromat i sok z cytryny. Miksuję. Dodaję budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Mieszam. Kwadratową formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Układam herbatniki. Na herbatnikach smaruję masę. Całość piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę.
Dekoracja: Cukier puder mieszam z sokiem z cytryny i wodą. Dekoruję wystudzone ciasto. Układam na wierzchu skórkę cytrynową.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz