Tort to jedyny w swoim rodzaju deser. Jest wykwintny i zarazem bardzo smaczny. Nie znam osoby, która by nie lubiła tortu. Moja dzisiejsza propozycja to tort michałkowy czyli słodkie nawiązanie do znanych cukierków. Mamy tu pyszny i puszysty biszkopt, przełożony dwoma kremami. Jasny krem waniliowy oraz ciemny o smaku czekoladowym. W obydwu przypadkach mamy dodatek mielonych orzechów włoskich, które są elementem łączącym całe ciasto. Moim zdaniem jest to ciasto, które doskonale wpisuje się w obecnie w czas przyjęć. Tort zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Polecam !
Składniki:
ciasto biszkoptowe
200 g mąki pszennej
100 g cukru
8 g proszku do pieczenia
6 jajek
krem waniliowy
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
40 g mleka w proszku
40 g orzechów mielonych
10 g śmietanfixu
krem czekoladowy
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
200 g kremu czekoladowego
40 g orzechów mielonych
10 g śmiatanfixu
nasączenie
50 ml wody
30 ml soku z cytryny
dekoracja
100g orzechów włoskich
50 g michałków jasnych
50 g michałków czekoladowych
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 50 minut w 1890 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.
Krem waniliowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Krem czekoladowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy. Miksujemy. Dodajemy orzechy mielone. Mieszamy.
Nasączenie: Łączymy wodę i cytrynę.
Blaty ciasta delikatnie nasączamy. Przekładamy kremem czekoladowym i waniliowym. Boki smarujemy pozostałym kremem. Boki dekorujemy zmielonymi orzechami. Michałki kroimy na paski. Dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Smacznego !
Źródło: Tort 'Dwa Michały' | Moje Wypieki
Komentarze
Prześlij komentarz