Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Tort michałkowy

 Tort to jedyny w swoim rodzaju deser. Jest wykwintny i zarazem bardzo smaczny. Nie znam osoby, która by nie lubiła tortu. Moja dzisiejsza propozycja to tort michałkowy czyli słodkie nawiązanie do znanych cukierków. Mamy tu pyszny i puszysty biszkopt, przełożony dwoma kremami. Jasny krem waniliowy oraz ciemny o smaku czekoladowym. W obydwu przypadkach mamy dodatek mielonych orzechów włoskich, które są elementem łączącym całe ciasto. Moim zdaniem jest to ciasto, które doskonale wpisuje się w obecnie w czas przyjęć. Tort zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Polecam !

Składniki:

ciasto biszkoptowe

200 g mąki pszennej

100 g cukru

8 g proszku do pieczenia

6 jajek

krem waniliowy

250 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

40 g mleka w proszku

40 g orzechów mielonych

10 g śmietanfixu

krem czekoladowy

250 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

200 g kremu czekoladowego

40 g orzechów mielonych

10 g śmiatanfixu

nasączenie

50 ml wody

30 ml soku z cytryny

dekoracja

100g orzechów włoskich

50 g michałków jasnych

50 g michałków czekoladowych

Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 50 minut w 1890 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.

Krem waniliowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. 

Krem czekoladowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy. Miksujemy. Dodajemy orzechy mielone. Mieszamy.

Nasączenie: Łączymy wodę i cytrynę.

Blaty ciasta delikatnie nasączamy. Przekładamy kremem czekoladowym i waniliowym. Boki smarujemy pozostałym kremem. Boki dekorujemy zmielonymi orzechami. Michałki kroimy na paski. Dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.



Smacznego !

Źródło: Tort 'Dwa Michały' | Moje Wypieki


Komentarze

Popularne posty

Drukuj