Wiem, długo mnie nie było. Urlop ma to do siebie, że bardzo rozleniwia. Jednak zabieram się już do roboty. Na dobry początek mam dla was szarlotkę. Nie jest to jednak zwykła szarlotka, jaką piekę zazwyczaj na rajska. Jest to tak naprawdę doskonałe połączenie ciasta biszkoptowego z jabłkami i bezą. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na spotkania z przyjaciółmi i letnie przyjęcia w ogrodzie. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, nie zajmuje dużo czasu. Wypiek doskonale się przechowuje, długo trzyma swoją wilgoć. Rajska szarlotka to propozycja dla tych wszystkich, którzy lubią proste i smaczne wypieki. Polecam !
Składniki:
ciasto biszkoptowe
250 g mąki pszennej
100 g cukru
100 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
nadzienie
350 g jabłek
beza
2 białka
100 g cukru
15 g cynamonu
15 g mąki ziemniaczanej
Ciasto: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Dodaje cukier. Miksuję. Dodaje żółtka. Miksuję. Dodaje olej. Miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypuję bułką tartą.
Nadzienie: Jabłka myje i obieram ze skórki. Kroję w plastry. Obsypuję bułką tartą.
Beza: Białka ubijam z cukrem. Dodaję cynamon i mąkę. Mieszam.
Na cieście układam plastry jabłka i układam bezę. Piekę około 50 minut w 170 stopniach. Studzę.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz