Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Rajska szarlotka

 Wiem, długo mnie nie było. Urlop ma to do siebie, że bardzo rozleniwia. Jednak zabieram się już do roboty. Na dobry początek mam dla was szarlotkę. Nie jest to jednak zwykła szarlotka, jaką piekę zazwyczaj na rajska. Jest to tak naprawdę doskonałe połączenie ciasta biszkoptowego z jabłkami i bezą. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na spotkania z przyjaciółmi i letnie przyjęcia w ogrodzie. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, nie zajmuje dużo czasu. Wypiek doskonale się przechowuje, długo trzyma swoją wilgoć. Rajska szarlotka to propozycja dla tych wszystkich, którzy lubią proste i smaczne wypieki. Polecam !

Składniki:

ciasto biszkoptowe

250 g mąki pszennej

100 g cukru

100 ml oleju

10 g proszku do pieczenia

3 jajka

nadzienie

350 g jabłek

beza

2 białka

100 g cukru

15 g cynamonu

15 g mąki ziemniaczanej

Ciasto: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Dodaje cukier. Miksuję. Dodaje żółtka. Miksuję. Dodaje olej. Miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypuję bułką tartą. 

Nadzienie: Jabłka myje i obieram ze skórki. Kroję w plastry. Obsypuję bułką tartą. 

Beza: Białka ubijam z cukrem. Dodaję cynamon i mąkę. Mieszam. 

Na cieście układam plastry jabłka i układam bezę. Piekę około 50 minut w 170 stopniach. Studzę.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj