Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Naturalna słodycz zamiast cukru - syrop z agawy(artykuł sponsorowany)
Tradycyjne wypieki jednoznacznie kojarzą się ze słodyczą. Jednak słodki smak można osiągnąć na wiele sposobów, niekoniecznie dodając do ciasta biały cukier. Jednym z nich jest syrop z agawy, naturalny słodzik roślinny w płynnej postaci. Jak można wykorzystać go w kuchni, co wyróżnia go wśród innych propozycji zastępujących cukier?
Przeczytaj
więcej w poniższym artykule:
●
Właściwości
syropu z agawy
●
Jak
syrop z agawy sprawdza się w wypiekach?
●
Naturalna,
słodka i gęsta polewa
●
Gdzie
kupić syrop z agawy sprawdzonej jakości?
●
Syrop
z agawy - przepisy dobrze znane w nowej odsłonie
●
Dlaczego
warto sięgnąć po syrop z agawy?
Właściwości syropu z agawy
Syrop z
agawy często nazywany jest w pełni wegańskim zamiennikiem miodu. To produkt
powstający bez udziału zwierząt, pochodzi z miąższu roślin agawy. Sok
wyciskany z rdzenia rośliny jest podgrzewany i filtrowany, przez co jego
konsystencja zmienia się w gęstą, lejącą, przypominającą miód. Przed
podgrzaniem syrop nie jest słodki, natomiast w wyniku podnoszenia temperatury
cukry złożone przekształcają się w proste, przez co nektar z agawy zyskuje
swoje właściwości. Jego kolor może mieć różną intensywność, od jasnozłotej po
ciemnobursztynową. Im ciemniejszy, tym bogatszy jest aromat syropu z agawy,
przypominający nieco karmel. Jeżeli decydujesz się na wyrób ekologiczny -
BIO syrop z agawy, masz pewność, że powstaje on z surowców bez manipulacji
genetycznych czy zmian chemicznych, w prostym procesie produkcji. Nie będzie też
zawierać szkodliwych metali ciężkich.
Produkcja
syropu z agawy w przeważającej większości ma miejsce w Meksyku. Syrop bazuje na
cukrach prostych, w tym dużej ilości fruktozy, od 56 do nawet 86%, a
niewielkiej glukozy, do 20%. Zawiera również inulinę. Syrop z agawy może
zawierać również witaminy K, C oraz E i składniki mineralne takie jak potas
i sód. Poziom węglowodanów zawarty w syropie z agawy jest porównywalny z
ich zawartością w klasycznym białym cukrze. Jednak substancja daje wrażenie słodyczy
większe o nawet 30% od cukru, a przez których określane nawet jako 1,5 raza słodsze,
dlatego można użyć go mniej. Nie krystalizuje się po czasie, ma długi termin
przydatności do użycia. Łatwo rozpuszcza się w płynach, zarówno ciepłych, jak i
zimnych.
Indeks
glikemiczny syropu z agawy jest niższy niż cukru, mieści się w przedziale IG 15-30.
Kaloryczność jest jednak porównywalna, na poziomie około 310 kcal na 100
gramów. Dlatego może być alternatywą dla osób lubiących słodkości, ale musi być
podobnie jak inne słodkie produkty stosowany z umiarem.
Jak syrop z agawy sprawdza
się w wypiekach?
Syrop z
agawy bez obaw można podgrzewać, stosować do potraw i wypieków wymagających
obróbki termicznej. Zastępuje z powodzeniem miód, syrop klonowy czy cukier
w przepisach. Warto jednak zwrócić uwagę, iż może powodować szybsze ciemnienie
ciasta przy pieczeniu, dlatego zalecane jest nieznaczne obniżenie
temperatury wypiekania. Aby uzyskać porównywalny stopień słodkości, syrop z
agawy powinien być dodany w mniejszej ilości do ciasta niż cukier. Syrop może
również nieznacznie zwiększyć stopień wilgotności, kleistości ciasta.
Dodatek
syropu z agawy do innych deserów, również na zimno to coraz chętniej wybierana
alternatywa. Dobrze się rozpuszcza, nie zmienia konsystencji deseru. Sam
w sobie syrop stanowi gęstą polewę z naturalnym, ciekawym aromatem. Świetnie
sprawdza się w roli składnika musów oraz domowej roboty kremów czekoladowych
czy orzechowych. Warto jednak pamiętać, że z uwagi na wysoką zawartość fruktozy
i znaczną kaloryczność, jego spożycie powinno być ograniczone.
Naturalna,
słodka i gęsta polewa
Atrakcyjny
kolor, konsystencja i słodki smak syropu z agawy nie uszedł uwadze cukierników.
To w pełni naturalny dodatek chętnie stosowany zamiast syropu klonowego czy
miodu. Naleśniki, lody, koktajle, kremy z dodatkiem syropu z agawy smakują
wyśmienicie. Wystarczy kilka kropel, które dodatkowo mogą stanowić ciekawą
dekorację. Syrop z agawy dobrze komponuje się także z lekko kwaskowymi
dodatkami, na przykład w orzeźwiającej sałatce owocowej. Sprawdza się również w
wykwintnych daniach, pieczonych ptakach, owocach morza.
Mimo
cennych właściwości syropu z agawy nie powinno się przesadzać z jego użyciem.
Podobnie jak inne słodkości, ma on bowiem dość wysoką wartość kaloryczną.
Dodatkowo sporą część cukrów w nim zawartych stanowi fruktoza, która nie
powinna być spożywana w nadmiarze z uwagi na możliwy negatywny wpływ na
organizm i występowanie chorób. Na szczęście dzięki intensywnej słodyczy
syropu, ciężko o jego świadome “przedawkowanie”.
Gdzie
kupić syrop z agawy sprawdzonej jakości?
Surowce i
produkty wykorzystywane w kuchni w niewielkich ilościach powinny pochodzić z pewnego
źródła. Wielbiciele naturalnych słodkości wiedzą, jak ważne jest
zapewnienie pełnego smaku bez niepożądanych nut dla ciast i deserów.
Syrop z agawy z uwagi na pochodzenie i proces pozyskiwania nie jest dostępny w
każdym sklepie, to produkt nienależący do popularnych w polskich warunkach.
Jednak można go często kupić w różnego rodzaju sklepach z delikatesami lub
znaleźć na półkach ze zdrową żywnością w większych marketach.
Jeżeli
lubisz sięgać po artykuły o pewnym źródle i doskonałej jakości, również w
przypadku syropu z agawy możesz kupić produkt pochodzący z rolnictwa
ekologicznego. Dobrym wyborem będzie BIO syrop z agawy w sklepie CosDlaZdrowia.pl, w którym
znajdziesz pełen asortyment produktów idealnie wpisujących się w nurt zdrowej i
zrównoważonej diety. Warto sięgać po produkty świadomie, znając ich
pochodzenie, skład i właściwości, co właśnie gwarantuje Ci oferta sklepu ze
zdrową żywnością z różnych stron świata.
Syrop
z agawy - przepisy dobrze znane w nowej odsłonie
Jeżeli
chcesz spróbować syropu z agawy w swoich wypiekach, albo też poznać nowe
propozycje jego wykorzystania pamiętaj, że bez obaw można zastąpić nim miód w
niemal każdej recepturze. Można również stosować go zamiennie z syropem
klonowym. Sprawdza się również jako zamiennik cukru, jednak najczęściej przepis
wymaga wtedy drobnych modyfikacji, z uwagi na fakt, że syrop z agawy:
●
jest
znacznie słodszy od cukru,
●
ma
gęstą, płynną konsystencję,
●
powoduje
szybsze brązowienie ciasta w wyższych temperaturach.
Naturalny
syrop z agawy obok słodyczy ma również karmelowe nuty, dlatego może wpływać
na ostateczny smak słodkiego wypieku czy deseru. Po syrop z agawy chętnie sięgają
również wegetarianie i weganie, jest częstym składnikiem wypieków
niezawierających produktów odzwierzęcych.
Dlaczego
warto sięgnąć po syrop z agawy?
Cechami
wartymi podkreślenia w przypadku syropu z agawy są jego niższy od cukru
indeks glikemiczny oraz zawartość witamin i minerałów. Cechuje się również
znacząco wyższym poziomem słodkości. Według koneserów potrafi nadać wypiekom i
deserom niepowtarzalnego charakteru. Co więcej, sam w sobie może być nie tylko
surowcem, ale i produktem końcowym wykorzystywanym jako polewa lub sos do
deserów, naleśników czy wykwintnych dań. Syrop z agawy z pewnością należy do
produktów, które warto mieć w kuchni, również z uwagi na jego długi termin
przydatności do użycia.
Jeśli chcecie poznać więcej informacji i przepisów to zapraszam do odwiedzenia strony: https://www.cosdlazdrowia.pl/syropy-zamiast-cukru/syrop-z-agawy/produkt-795.
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz