Sezon śliwkowy powoli się kończy. Na koniec przygotowałam dla was pyszny i klasyczny przepis na domowe ciasto ze śliwkami. Jest to doskonały wypiek zarówno do kawy, jak i na wypadek gości. Prosty i łatwo dostępne składniki sprawiają, że wielu z was pokocha akurat wypiek. Jest to ciasto, które piekę często podczas jesieni. To co sprawia, iż jest to jedno z moich ulubionych wypieków to to, iż domowe ciasto ze śliwkami jest pełne aromatu, a zarazem smaczne. Moi domownicy wprost przepadają za tym ciastem. Polecam !
Składniki
Ciasto jasne
250 g mąki pszennej
150 g cukru
100 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
ciasto ciemne
250 g mąki pszennej
150 g cukru
100 ml oleju
50 g kakao
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
dodatkowo
250 g śliwek bez pestek
Ciasto jasne: Jajka wraz z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaje olej. Miksuję. Dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję.
Ciasto ciemne: Jajka wraz z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaje olej. Miksuję. Dodaję mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksuję.
Dodatkowo: Śliwki myje i usuwam pestki.
Tortownicę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto jasne. Na cieście jasnym umieszczam ciasto ciemne pod postacią łatek. Śliwki układam skórką do góry. Ciasto piekę w 180 stopniach przez około 45 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz