Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto z marcepanem Siostry Anastazji
Koniec listopada to okres w którym coraz częściej myślimy o świętach. Jednym z ich elementów jest marcepan. Jest to plastyczna migdałowa masa, która ma szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Dzisiejsza moja propozycja to wykorzystanie marcepanu w cieście. Ciasto z marcepanem to niezwykle smaczne połączenie ciasta biszkoptowego i kremu śmietanowego oraz brzoskwiń. Tym co przemawia za sukcesem tego pysznego ciasta jest proporcjonalna ilość składników, które łatwo zapamiętać oraz ich dostępność. Jest to wypiek typowo rodzinny, na spotkania w gronie z bliskimi. Takie proste i wyjątkowo smaczne ciasto doskonale smakuje z kubkiem kawy. W moim domu akurat ten wypiek cieszy się nie małym powodzeniem. Polecam !
Składniki:
ciasto biszkoptowe
200 g maki pszennej
200 g cukru
200 g margaryny
200 g marcepanu
20 g mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
6 jajek
masa śmietanowa
500 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
200 g brzoskwiń z puszki
30 g śmietanfixu
Ciasto biszkoptowe: Marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i obsypujemy mąką pszenną. Miękką margarynę ucieram z cukrem pudrem. Żółtka oddzielam od białek. Do puszystej masy dodaje po jednym żółtku. Ucieram. Dodaję mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieram. Dodaje marcepan. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę.
Masa śmietanowa: Brzoskwinie odsączam z syropu. Kroję na kwadraty. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaję brzoskwinie. Mieszam.
Na wystudzone ciasto smaruję krem. Dowolnie dekoruje. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Smacznego !
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 84
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz