Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto z marcepanem Siostry Anastazji

 Koniec listopada to okres w którym coraz częściej myślimy o świętach. Jednym z ich elementów jest marcepan. Jest to plastyczna migdałowa masa, która ma szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Dzisiejsza moja propozycja to wykorzystanie marcepanu w cieście. Ciasto z marcepanem to niezwykle smaczne połączenie ciasta biszkoptowego i kremu śmietanowego oraz brzoskwiń. Tym co przemawia za sukcesem tego pysznego ciasta jest proporcjonalna ilość składników, które łatwo zapamiętać oraz ich dostępność. Jest to wypiek typowo rodzinny, na spotkania w gronie z bliskimi. Takie proste i wyjątkowo smaczne ciasto doskonale smakuje z kubkiem kawy. W moim domu akurat ten wypiek cieszy się nie małym powodzeniem. Polecam !

Składniki:

ciasto biszkoptowe

200 g maki pszennej

200 g cukru

200 g margaryny

200 g marcepanu

20 g mąki ziemniaczanej

10 g proszku do pieczenia

6 jajek

masa śmietanowa

500 ml śmietany 30%

200 g cukru pudru

200 g brzoskwiń z puszki

30 g śmietanfixu

Ciasto biszkoptowe: Marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i obsypujemy mąką pszenną. Miękką margarynę ucieram z cukrem pudrem. Żółtka oddzielam od białek. Do puszystej masy dodaje po jednym żółtku. Ucieram. Dodaję mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieram. Dodaje marcepan. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę.

Masa śmietanowa: Brzoskwinie odsączam z syropu. Kroję na kwadraty. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaję brzoskwinie. Mieszam.

Na wystudzone ciasto smaruję krem. Dowolnie dekoruje. Chłodzę dwie godziny w lodówce.






Smacznego !

Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 84


Komentarze

Popularne posty

Drukuj