Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Domowy sernik z musem czekoladowym

 Serniki to jedne z moich ulubionych ciast. Tak naprawdę dzięki sernikowi możemy przygotować ulubione ciasto poprzez dodanie wyjątkowych składników. Moja dzisiejsza propozycja to domowy sernik z musem czekoladowym. Jest to klasyczny sernik z dodatkiem pysznego musu czekoladowego. Ciasto przygotowałam według sprawdzonej receptury. Przygotowanie ciasta zajmuje około 2 godzin. Nie liczę jednak czasu oczekiwania na wystygniecie. Jest to sernik uniwersalny doskonały zarówno na niedzielne popołudnie, jak i na przyjęcie. Polubią go zarówno mali i duzi. Moim zdaniem takie klasyczne przepisy zawsze będą udane. Polecam !

Składniki:

masa serowa

1 kg sera trzykrotnie mielonego

150 g masła

150 g cukru

50 g budyniu waniliowego

30 g mąki ziemniaczanej

15 g cukru waniliowego

4 jajka

mus czekoladowy

100 g czekolady mlecznej

100 ml śmietany 30%

10 g śmietanfixu

dodatkowo

100 g herbatników czekoladowych

Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy masło. Miksujemy. Dodajemy partiami ser. Miksujemy. Dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta. 

Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy herbatniki. Masę serową wylewamy na herbatniki. Pieczemy około 80 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Mus czekoladowy: Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do czekolady dodajemy podgrzana śmietanę. Mieszamy, aż rozpuści się czekolada. Studzimy. Następnie chłodzimy przez 2 godziny. Zimną masę ubijamy na puch. Dodajemy śmietanfix. Mieszamy. Mus smarujemy na wystudzonym cieście. 





Smacznego !



Komentarze

Popularne posty

Drukuj