Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym

 Adwent na dobre zagościł w naszych domach. Przygotowania do świat ruszają pełną parą. W tym okresie zajmujemy się szukaniem prezentów oraz przeglądany stare przepiśniki w poszukiwaniu sprawdzonych przepisów. Moja dzisiejsza propozycja to przepis na pyszną i stosunkowo łatwą szarlotkę z dodatkiem kremu śmietankowego. Pomysł pochodzi z książki  z przepisami Siostry Anastazji. Ja jednak nieco przerobiłam ten przepis. Moja wersja tego wspaniałego ciasta wydaje się prostsza i smaczniejsza. Wypiek łączy w sobie to co najlepsze z szarlotki i ciasta z kremem. Mamy tu pyszne ciasto z kruche i duszone jabłka oraz słodką bitą śmietaną. W moim domu to zestawienie smaków okazało się hitem. Ciasto znikneło w mgnieniu oka. Jest to doskonała propozycja na święta. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

300 g mąki pszennej

150 g masła

100 g cukru pudru

10 g proszku do pieczenia

4 żółtka

jabłka duszone

1,5 kg jabłek 

150 g cukru

30 g mąki ziemniaczanej

10 g cynamonu

krem śmietanowy

500 ml śmietany 30%

200 g cukru pudru

20 g śmietanfixu

Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny.  Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.

Jabłka duszone: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kostki. Dusimy wraz z cukrem i odrobinka wody przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.

Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Na dnie układamy rozwałkowaną jedną część ciasta. Na nim układamy duszone jabłka. Następnie jabłka przykrywamy kolejnym rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. studzimy.

Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. 

Krem śmietanowy układamy na wierzchu wypieczonego ciasta. Ozdabiamy połamanymi kawałkami ciasta. Chłodzimy w lodówce.



Smacznego !

Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 283.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj