Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Warstwowy makowiec

 Makowiec to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Możliwości jest mnóstwo. Jedną z nich jest pyszny, warstwowy makowiec. Jest to klasyczny, kruchy makowiec tylko przekładany ciastem kruchym. Jest to w sumie proste ciasto w wykonaniu. Smak i aromat ciasta tworzą niezwykła kompozycję. Moim zdaniem taki makowiec to doskonała propozycja na święta. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

350 g maki pszennej

150 g masła

100 g cukru pudru

3 żółtka

masa makowa

400 g maku mielonego

400 ml mleka 3,2%

200 g miodu

50 g rodzynek

50 g orzechów włoskich mielonych

lukier

150 g cukru pudru

50 ml wody

50 ml soku z cytryny

Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta wałkujemy oddzilenie.

Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Wrzącym mlekiem zalewamy mielony mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Dodajemy rodzynki i mielone orzechy. Mieszamy. 

Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy najpierw pierwszą część ciasta. Następnie połowę masy makowej. Następnie drugą część ciasta. Następnie układamy drugą połowę masy makowej. Na masę makową układamy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy.

Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone ciasto. 




Smacznego !

Źródło: Makowiec warstwowy z wiśniami - Moje Wypieki


Komentarze

Popularne posty

Drukuj