Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Fit brawnie z fasolą (bezglutenowe)

 Brawnie to ciasto, które dosyć szybko się przygotowuje. Mój dzisiejszy przepis wpisuje się w modę na desery fit, zdrowe. Brawnie powstało tak naprawdę z kilku dodatków. Mamy tu puszkę fasoli czerwonej, trochę kakało i olej. Przygotowanie wypieku zajmuje kilka chwil. Moim zdaniem jest to doskonały deser dla wszystkich, którzy uwielbiają ciasta czekoladowe, ale poszukują nieco odmiennych smaków. Brownie jest doskonałym dodatkiem na letni piknik. Polecam ! Składniki: 400 g czerwonej fasoli z puszki 125 ml oleju 125 g cukru 70 g kakao 15 g proszku do pieczenia Czerwoną fasolę odcedzam. Czerwona fasolę miksuję razem z olejem, cukrem, kakałem i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Formę keksową wysmarowuję masłem i obsypuję bułką tartą. Przelewam ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Dowolnie dekoruję.  Smacznego ! Źródło:  Czekoladowe ciasto fasolowe - przepis (domowe-wypieki.pl)

Warstwowy makowiec

 Makowiec to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Możliwości jest mnóstwo. Jedną z nich jest pyszny, warstwowy makowiec. Jest to klasyczny, kruchy makowiec tylko przekładany ciastem kruchym. Jest to w sumie proste ciasto w wykonaniu. Smak i aromat ciasta tworzą niezwykła kompozycję. Moim zdaniem taki makowiec to doskonała propozycja na święta. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

350 g maki pszennej

150 g masła

100 g cukru pudru

3 żółtka

masa makowa

400 g maku mielonego

400 ml mleka 3,2%

200 g miodu

50 g rodzynek

50 g orzechów włoskich mielonych

lukier

150 g cukru pudru

50 ml wody

50 ml soku z cytryny

Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta wałkujemy oddzilenie.

Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Wrzącym mlekiem zalewamy mielony mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Dodajemy rodzynki i mielone orzechy. Mieszamy. 

Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy najpierw pierwszą część ciasta. Następnie połowę masy makowej. Następnie drugą część ciasta. Następnie układamy drugą połowę masy makowej. Na masę makową układamy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy.

Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone ciasto. 




Smacznego !

Źródło: Makowiec warstwowy z wiśniami - Moje Wypieki


Komentarze

Popularne posty

Drukuj