Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Warstwowy makowiec
Makowiec to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Możliwości jest mnóstwo. Jedną z nich jest pyszny, warstwowy makowiec. Jest to klasyczny, kruchy makowiec tylko przekładany ciastem kruchym. Jest to w sumie proste ciasto w wykonaniu. Smak i aromat ciasta tworzą niezwykła kompozycję. Moim zdaniem taki makowiec to doskonała propozycja na święta. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
350 g maki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
masa makowa
400 g maku mielonego
400 ml mleka 3,2%
200 g miodu
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich mielonych
lukier
150 g cukru pudru
50 ml wody
50 ml soku z cytryny
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta wałkujemy oddzilenie.
Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Wrzącym mlekiem zalewamy mielony mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Dodajemy rodzynki i mielone orzechy. Mieszamy.
Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy najpierw pierwszą część ciasta. Następnie połowę masy makowej. Następnie drugą część ciasta. Następnie układamy drugą połowę masy makowej. Na masę makową układamy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy.
Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone ciasto.
Smacznego !
Źródło: Makowiec warstwowy z wiśniami - Moje Wypieki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz