Piernik to jedno z moich ulubionych ciast. Piekę go nie tylko na święta. Jest to dosyć proste i smaczne ciasto. Moja dzisiejsza propozycja to piernik na cydrze jabłkowym. Pięknie pachnący jabłkami i przywołujący wspomnienia lata. Cydr jabłkowy jako dodatek do piernika stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej wody dodawanej w przepisach. Moim zdaniem cydr wzbogaca smak ciasta. Samo ciasto nie jest trudne w przygotowaniu i zrobieniu. Piernik dzięki cydrowi ma wspaniały smak i aromat. Doskonały do kawy. Polecam !
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g masła
100 ml płynnego miodu
100 ml cydru jabłkowego
100 g czekolady mlecznej
50 g kakao
50 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej
30 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
5 g sody oczyszczonej
5 jajek
W garnku zagotowujemy miód, cydr jabłkowy, kakao i przyprawę do piernika. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy. Rodzynki namoczone w wodzie osypujemy mąka. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią ciasto. Posypujemy wierzch skórką pomarańczową.
Komentarze
Prześlij komentarz