Piernik na cydrze jabłkowym

 Piernik to jedno z moich ulubionych ciast. Piekę go nie tylko na święta. Jest to dosyć proste i smaczne ciasto. Moja dzisiejsza propozycja to piernik na cydrze jabłkowym. Pięknie pachnący jabłkami i przywołujący wspomnienia lata. Cydr jabłkowy jako dodatek do piernika stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej wody dodawanej w przepisach. Moim zdaniem cydr wzbogaca smak ciasta. Samo ciasto nie jest trudne w przygotowaniu i zrobieniu. Piernik dzięki cydrowi ma wspaniały smak i aromat. Doskonały do kawy. Polecam !

Składniki:

350 g mąki pszennej

150 g masła

100 ml płynnego miodu

100 ml cydru jabłkowego

100 g czekolady mlecznej

50 g kakao

50 g rodzynek

50 g skórki pomarańczowej

30 g przyprawy do piernika

10 g proszku do pieczenia

5 g sody oczyszczonej

5 jajek

W garnku zagotowujemy miód, cydr jabłkowy, kakao i przyprawę do piernika. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy.  Rodzynki namoczone w wodzie osypujemy mąka. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.  Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią ciasto. Posypujemy wierzch skórką pomarańczową. 





Smacznego !

Komentarze