Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Seromakowiec z galaretką

 Seromakowiec to jedno z najpopularniejszych ciast. Łączy w sobie zarówno niezwykły smak makowca i puszystość sernika. jest to jedno z moich ulubionych wypieków. Piekę akurat to ciasto przy każdej większej okazji. Mam tu na myśli urodziny czy imieniny. Znika w mgnieniu oka. Tym co przemawia za tym wypiekiem jest z jednej strony jego prostota, jak i efektywność. Seromakowiec z galaretką to wypiek bardzo smaczny. Galaretka nadaje ciastu niezwykłego smaku. Wypiek dłużej pozostaje świeży. Uwielbiam zajadać się tym ciastem wraz z kubkiem ciepłego kakao. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

250 g mąki pszennej

150 g masła

100 g cukru pudru

10 g proszku do pieczenia

3 żółtka

masa serowa

500 g twarogu półtłustego zmielonego

100 g masła

100 g cukru

50 g budyniu waniliowego

3 jajka

masa makowa

500 g zmielonego maku

500  ml mleka 3,2%

200 g miodu

50 g rodzynek

50 g zmielonych orzechów

3 białka

Galaretka

500 ml wrzącej wody

200 g galaretki wiśniowej

Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.

Masa serowa: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy. Miksujemy.  Dodajemy zmielony ser.  Miksujemy. Dodajemy budyń. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej.

Masa makowa: Mleko zagotowujemy z miodem. Zalewamy mlekiem mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Rodzynki namaczamy we wrzącej wodzie. Przez 15 minut. Odsączymy z wody. Obsypujemy mąką. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej.

Ciasto kruche rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy. Na cieście układamy masę makową. Na masie makowej układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Galaretka: We wrzącej wodzie rozpuszczamy dwie galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretką ozdabiamy wierzch ciasta.






Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj