Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Seromakowiec z galaretką

 Seromakowiec to jedno z najpopularniejszych ciast. Łączy w sobie zarówno niezwykły smak makowca i puszystość sernika. jest to jedno z moich ulubionych wypieków. Piekę akurat to ciasto przy każdej większej okazji. Mam tu na myśli urodziny czy imieniny. Znika w mgnieniu oka. Tym co przemawia za tym wypiekiem jest z jednej strony jego prostota, jak i efektywność. Seromakowiec z galaretką to wypiek bardzo smaczny. Galaretka nadaje ciastu niezwykłego smaku. Wypiek dłużej pozostaje świeży. Uwielbiam zajadać się tym ciastem wraz z kubkiem ciepłego kakao. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

250 g mąki pszennej

150 g masła

100 g cukru pudru

10 g proszku do pieczenia

3 żółtka

masa serowa

500 g twarogu półtłustego zmielonego

100 g masła

100 g cukru

50 g budyniu waniliowego

3 jajka

masa makowa

500 g zmielonego maku

500  ml mleka 3,2%

200 g miodu

50 g rodzynek

50 g zmielonych orzechów

3 białka

Galaretka

500 ml wrzącej wody

200 g galaretki wiśniowej

Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.

Masa serowa: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy. Miksujemy.  Dodajemy zmielony ser.  Miksujemy. Dodajemy budyń. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej.

Masa makowa: Mleko zagotowujemy z miodem. Zalewamy mlekiem mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Rodzynki namaczamy we wrzącej wodzie. Przez 15 minut. Odsączymy z wody. Obsypujemy mąką. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej.

Ciasto kruche rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy. Na cieście układamy masę makową. Na masie makowej układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Galaretka: We wrzącej wodzie rozpuszczamy dwie galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretką ozdabiamy wierzch ciasta.




Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj