Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Szarlotka z prażonymi jabłkami

 Szarlotka jest to jedno z moich ulubionych ciast. Możliwości jest bez liku. U mnie w domu najczęściej piecze się szarlotkę z duszonymi jabłkami. Dziś jednak nieco odstępstwa od normy. Mam dla was pyszną szarlotkę z prażonymi jabłkami. Jabłka są kawałkach więc możemy je poczuć. Ciasto nie jest za słodkie. Idealne na leniwe popołudnie z kubkiem kawy. Jest to wypiek, który posmakuje dzieciom. Nie jest trudny w przygotowaniu więc dzieci mogą nam pomagać. Samo ciasto jest kruche. Szarlotka z prażonymi jabłkami to propozycja wypieku na wiele okazji. Od spotkania ze znajomymi przez miłe niedzielne popołudnie w gronie rodziny. Jest to ciasto uniwersalne pod wieloma względami. Szybkości robienia i szybkości zajadania się nim. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

350 g mąki pszennej

150 g masła

100  g cukru pudru

4 żółtka

prażone jabłka

1,5 kg kwaskowych jabłek

100 g cukru

50 g galaretki cytrynowej

10 g cynamonu

Ciasto kruche : Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Większą połowę ciasta wałkujemy. Wylepiamy dno i boki formy.

Prażone jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na ósemki. Obsmażamy w garnku z cukrem do lekkiego zmięknięcia. Dodajemy cynamon i galaretkę. Delikatnie mieszamy. Studzimy.

Wystudzone jabłka układamy w środku formy do pieczenia. Z pozostałego ciasta ścieramy kruszonkę. ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy.



Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj