Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Szarlotka z prażonymi jabłkami
Szarlotka jest to jedno z moich ulubionych ciast. Możliwości jest bez liku. U mnie w domu najczęściej piecze się szarlotkę z duszonymi jabłkami. Dziś jednak nieco odstępstwa od normy. Mam dla was pyszną szarlotkę z prażonymi jabłkami. Jabłka są kawałkach więc możemy je poczuć. Ciasto nie jest za słodkie. Idealne na leniwe popołudnie z kubkiem kawy. Jest to wypiek, który posmakuje dzieciom. Nie jest trudny w przygotowaniu więc dzieci mogą nam pomagać. Samo ciasto jest kruche. Szarlotka z prażonymi jabłkami to propozycja wypieku na wiele okazji. Od spotkania ze znajomymi przez miłe niedzielne popołudnie w gronie rodziny. Jest to ciasto uniwersalne pod wieloma względami. Szybkości robienia i szybkości zajadania się nim. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
350 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
prażone jabłka
1,5 kg kwaskowych jabłek
100 g cukru
50 g galaretki cytrynowej
10 g cynamonu
Ciasto kruche : Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Większą połowę ciasta wałkujemy. Wylepiamy dno i boki formy.
Prażone jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na ósemki. Obsmażamy w garnku z cukrem do lekkiego zmięknięcia. Dodajemy cynamon i galaretkę. Delikatnie mieszamy. Studzimy.
Wystudzone jabłka układamy w środku formy do pieczenia. Z pozostałego ciasta ścieramy kruszonkę. ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Smacznego !
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuń