Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto miodowe z prostym kremem waniliowym

 Ciasta miodowe to jedne z moich ulubionych wypieków. Pięknie pachną, czuć w nich smak miodu. Nie jest to jednak składnik dominujący. Zazwyczaj moje miodowniki były oparte na cieście kruchym. Tym razem jednak przygotowałam ciasto biszkoptowe. Mój miodownik przez to jest szybki w przygotowaniu. Przypomina nieco tort. Jest to łatwe i bardzo smaczne ciasto. Polecam !

Składniki:

ciasto miodowe

350 g mąki pszennej

150 g miodu

100 ml oleju

100 g cukru

10 g proszku do pieczenia

4 jajka

krem waniliowy

300 ml mleka

250 g gotowego kremu waniliowego

dodatkowo

150 g dżemu morelowego

Ciasto miodowe: Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy dodaję olej i miód. Miksuję. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół. 

Krem waniliowy: Proszę miksuję wraz z mlekiem na gładki krem. 

Na spód ciasta smaruję dżem morelowy. Na dżemie układam 1/2 kremu waniliowego. Układam drugą połowę ciasta. Smaruję kremem. Dowolnie dekoruję. 





Komentarze

Popularne posty

Drukuj