Ciasto miodowe z prostym kremem waniliowym

 Ciasta miodowe to jedne z moich ulubionych wypieków. Pięknie pachną, czuć w nich smak miodu. Nie jest to jednak składnik dominujący. Zazwyczaj moje miodowniki były oparte na cieście kruchym. Tym razem jednak przygotowałam ciasto biszkoptowe. Mój miodownik przez to jest szybki w przygotowaniu. Przypomina nieco tort. Jest to łatwe i bardzo smaczne ciasto. Polecam !

Składniki:

ciasto miodowe

350 g mąki pszennej

150 g miodu

100 ml oleju

100 g cukru

10 g proszku do pieczenia

4 jajka

krem waniliowy

300 ml mleka

250 g gotowego kremu waniliowego

dodatkowo

150 g dżemu morelowego

Ciasto miodowe: Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy dodaję olej i miód. Miksuję. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół. 

Krem waniliowy: Proszę miksuję wraz z mlekiem na gładki krem. 

Na spód ciasta smaruję dżem morelowy. Na dżemie układam 1/2 kremu waniliowego. Układam drugą połowę ciasta. Smaruję kremem. Dowolnie dekoruję. 









Komentarze