Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto miodowe z prostym kremem waniliowym
Ciasta miodowe to jedne z moich ulubionych wypieków. Pięknie pachną, czuć w nich smak miodu. Nie jest to jednak składnik dominujący. Zazwyczaj moje miodowniki były oparte na cieście kruchym. Tym razem jednak przygotowałam ciasto biszkoptowe. Mój miodownik przez to jest szybki w przygotowaniu. Przypomina nieco tort. Jest to łatwe i bardzo smaczne ciasto. Polecam !
Składniki:
ciasto miodowe
350 g mąki pszennej
150 g miodu
100 ml oleju
100 g cukru
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
krem waniliowy
300 ml mleka
250 g gotowego kremu waniliowego
dodatkowo
150 g dżemu morelowego
Ciasto miodowe: Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy dodaję olej i miód. Miksuję. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół.
Krem waniliowy: Proszę miksuję wraz z mlekiem na gładki krem.
Na spód ciasta smaruję dżem morelowy. Na dżemie układam 1/2 kremu waniliowego. Układam drugą połowę ciasta. Smaruję kremem. Dowolnie dekoruję.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz