Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Mąki bezglutenowe - wypieki bez tajemnic

 Mąki bezglutenowe cieszą się od lat popularnością. Dla jednych jest to tylko moda, dla innych chodzi o zdrowie. Poniżej znajdziecie przegląd najpopularniejszych mąk bezglutenowych:

1. Mąka ziemniaczana: bardzo popularna. wykorzystuję się ją do ciast i deserów. Doskonały zagęstnik sosów.

2. Mąka ryżowa: doskonały zamiennik mąki pszennej. Jest bardzo sypka. Powstaje ze zmielonych ziaren ryżu.

3. Mąka kukurydziana: powstaje z zmielenia kukurydzy. Ma żółty kolor. Wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej.

4. Mąka jaglana: Powstaje z zmielenia ziaren prosa. Wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej.

5. Mąka gryczana: Powstaje ze zmielenia ziaren gryki. Ma ciemny kolor i ostry smak.



Źródło: cosdlazdrowia.pl, ekologia.pl, magazynkuchnia.pl, żywieniemednonet.pl, biologo.pl

Komentarze

Popularne posty

Drukuj