Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mąki bezglutenowe - wypieki bez tajemnic
Mąki bezglutenowe cieszą się od lat popularnością. Dla jednych jest to tylko moda, dla innych chodzi o zdrowie. Poniżej znajdziecie przegląd najpopularniejszych mąk bezglutenowych:
1. Mąka ziemniaczana: bardzo popularna. wykorzystuję się ją do ciast i deserów. Doskonały zagęstnik sosów.
2. Mąka ryżowa: doskonały zamiennik mąki pszennej. Jest bardzo sypka. Powstaje ze zmielonych ziaren ryżu.
3. Mąka kukurydziana: powstaje z zmielenia kukurydzy. Ma żółty kolor. Wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej.
4. Mąka jaglana: Powstaje z zmielenia ziaren prosa. Wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej.
5. Mąka gryczana: Powstaje ze zmielenia ziaren gryki. Ma ciemny kolor i ostry smak.
Źródło: cosdlazdrowia.pl, ekologia.pl, magazynkuchnia.pl, żywieniemednonet.pl, biologo.pl
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz