Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Mąki bezglutenowe - wypieki bez tajemnic

 Mąki bezglutenowe cieszą się od lat popularnością. Dla jednych jest to tylko moda, dla innych chodzi o zdrowie. Poniżej znajdziecie przegląd najpopularniejszych mąk bezglutenowych:

1. Mąka ziemniaczana: bardzo popularna. wykorzystuję się ją do ciast i deserów. Doskonały zagęstnik sosów.

2. Mąka ryżowa: doskonały zamiennik mąki pszennej. Jest bardzo sypka. Powstaje ze zmielonych ziaren ryżu.

3. Mąka kukurydziana: powstaje z zmielenia kukurydzy. Ma żółty kolor. Wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej.

4. Mąka jaglana: Powstaje z zmielenia ziaren prosa. Wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej.

5. Mąka gryczana: Powstaje ze zmielenia ziaren gryki. Ma ciemny kolor i ostry smak.



Źródło: cosdlazdrowia.pl, ekologia.pl, magazynkuchnia.pl, żywieniemednonet.pl, biologo.pl

Komentarze

Popularne posty

Drukuj