Bułeczki z konfiturą to bez wątpienia smak dzieciństwa. Któż z nas nie pamięta rodzinnych wycieczek i domowych bułeczek, jako przekąska. W moim domu nie ma, aż takiej tradycji pieczenia tego typu wypieków. Pora to jednak zmienić. Pyszne bułeczki z konfiturą to doskonałe połączenie puszystego ciasta drożdżowego i domowej konfitury. W moim przypadku jest to dżem wiśniowy. Same bułeczki to świetny pomysł zarówno na drugie śniadanie, jak i piknik. Polecam !
Składniki:
ciasto drożdżowe
350 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
50 ml mleka 3,2%
25 g świeżych drożdży
4 żółtka
nadzienie
150 g dżemu wiśniowego lub konfitury
lukier
100 g cukru pudru
50 ml wody
50 ml soku z cytryny
Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże wraz z dwoma łyżkami ciepłego mleka i mąki pszennej mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 sztuk. Do każdego kawałka ciasta nakładamy po łyżce nadzienia. Zawijamy w koło. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Dekorujemy nim bułeczki.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz