Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sernik z piernikami

 Pierniczki nie wątpliwie kojarzą nam się ze świętami. Jednak ja bym mogła je jeść przez cały rok. Dlatego przygotowałam dla was klasyczny sernik z dodatkiem pierników. Jest to prosty i łatwy przepis dla każdego. Dodatek pierniczków powoduje, że sernik jest nieco pikantny. Przez co jest ciekawszy w smaku. Moim zdaniem taki sernik możemy jeść nie tylko w zimę. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

250 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

100 g masła

30 g kakao

2 żółtka

masa sernikowa

1 kg sera trzykrotnie mielonego

200 g cukru

100 g masła

100 g pierników

3 jajka

dekoracja

150 g cukru pudru

50 ml wody

50 ml soku z cytryny

Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto chłodzimy przez dwie godziny. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Wałkujemy ciasto. Układamy na dnie tortownicy.

Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło. Miksujemy. Dodajemy ser. Miksujemy. 

Masę serową wylewamy na ciasto. Układamy pierniki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. studzimy.

Lukier: Wszystkie składniki mieszamy. Zdobimy wystudzone ciasto.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj