Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia

 Zbliżający się dzień dziecka jest doskonałą okazją do przygotowania lekkiego i przyjemnego deseru bez pieczenia. Któż z nas nie zna i nie lubi wyśmienitych batonów Kinder Bueno. W moim domu są pod ręką. Ciasto, które przygotowałam jest bardzo proste i smaczne. Nie wymaga dużo przygotowania. Możemy je przygotować z dziećmi. Są to herbatniki przełożone dwoma kremami. Ciasto doskonale smakuje następnego dnia. Polecam

Składniki:

krem waniliowy

500 ml mleka 3,2%

200 g masła

150 g cukru

120 g budyniów waniliowych

2 żółtka

krem śmietanowy

500 ml śmietany 30%

150 g cukru pudru

20 g śmietanfixu

dodatkowo

250 g herbatników

100 g czekolady mlecznej

Krem waniliowy: 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 150 ml rozpuszczamy żółtka i budynie.  Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.

Krem śmietankowy: Zimną śmietanę ubijam na gęstą masę. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję.

Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układam pierwszą warstwę herbatników. Wykładam kremem waniliowym. Układam drugą warstwę herbatników. Wykładam krem śmietankowy. Układam trzecią warstwę herbatników. Chłodzę w lodówce przez całą noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję ciasto.







Smacznego !

Źródło: Ciasto kinder bueno | AniaGotuje.pl

Komentarze