Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Cukier i jego zamienniki - wypieki bez tajemnic
Biały cukier to jeden z niezbędnych składników do wypieków. Bez niego nie ma sernika czy szarlotki. Są jednak pewne znane nam zamienniki dzięki którym nasze wypieki będą równie smaczne.
Zacznijmy jednak od rodzajów cukru:
1. Cukier biały: Najpopularniejszy i najłatwiej dostępny. Bardzo kaloryczny.
2. Cukier brązowy: Podobnie jak cukier biały bardzo kaloryczny. Często z dodatkiem karmelu.
Zamienniki cukru:
1. Stewia: doskonała do wypieków. Mniej kaloryczna, nie wywołuje alergii.
2. Ksylitol: powstaje z kory brzozy. 40% mniej kaloryczny. Doskonały do wypieków.
3. Syropy: najpopularniejsze to z syropy z agawy i klonowy. Doskonałe do wypieków.
4. Cukier z Agawy: zbliżony do cukru. Doskonałe do wypieków.
5. Miód: podobnie kaloryczny jak cukier. Bogaty w składniki odżywcze. Wiele rodzajów.
6. Maltitol: mniej kaloryczny. Ma pochodzenie roślinne.
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz