Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Cukier i jego zamienniki - wypieki bez tajemnic

 Biały cukier to jeden z niezbędnych składników do wypieków. Bez niego nie ma sernika czy szarlotki. Są jednak pewne znane nam zamienniki dzięki którym nasze wypieki będą równie smaczne. 

Zacznijmy jednak od rodzajów cukru:

1. Cukier biały: Najpopularniejszy i najłatwiej dostępny. Bardzo kaloryczny. 

2. Cukier brązowy: Podobnie jak cukier biały bardzo kaloryczny. Często z dodatkiem karmelu.

Zamienniki cukru:

1. Stewia: doskonała do wypieków. Mniej kaloryczna, nie wywołuje alergii. 

2. Ksylitol: powstaje z kory brzozy. 40% mniej kaloryczny. Doskonały do wypieków. 

3. Syropy: najpopularniejsze to z syropy z agawy i klonowy. Doskonałe do wypieków. 

4. Cukier z Agawy: zbliżony do cukru. Doskonałe do wypieków.

5. Miód: podobnie kaloryczny jak cukier. Bogaty w składniki odżywcze. Wiele rodzajów.

6. Maltitol: mniej kaloryczny. Ma pochodzenie roślinne. 




Komentarze

Popularne posty

Drukuj