Ciasto czekoladowe ze śliwkami

 Śliwki powoli pojawiają się na straganach, więc przyszła pora na przygotowanie pysznego wypieku na jego bazie. Moja dzisiejsza propozycja to super prosty i bardzo czekoladowy ucieraniec z dodatkiem śliwek. Ciasto jest puszyste i bardzo miękkie. Rozpływa się w ustach. Śliwki do ciasta powinny być nieco twardsze, aby nie zawilgociły ciasta. Ciasto doskonale pasuje do popołudniowej kawy z przyjaciółmi. Polecam !

Składniki:

ciasto czekoladowe

300 g mąki pszennej

150 g cukru

125 ml oleju

30 g kakao

10 g proszku do pieczenia

5 jajek

dodatkowo

250 g śliwek 

Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy.

Śliwki myjemy. Usuwamy pestki. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Układamy śliwki skórką do dołu.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy. 





Smacznego !

Komentarze