Śliwki powoli pojawiają się na straganach, więc przyszła pora na przygotowanie pysznego wypieku na jego bazie. Moja dzisiejsza propozycja to super prosty i bardzo czekoladowy ucieraniec z dodatkiem śliwek. Ciasto jest puszyste i bardzo miękkie. Rozpływa się w ustach. Śliwki do ciasta powinny być nieco twardsze, aby nie zawilgociły ciasta. Ciasto doskonale pasuje do popołudniowej kawy z przyjaciółmi. Polecam !
Składniki:
ciasto czekoladowe
300 g mąki pszennej
150 g cukru
125 ml oleju
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
dodatkowo
250 g śliwek
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy.
Śliwki myjemy. Usuwamy pestki. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Układamy śliwki skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz