Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Proste orzechowe pralinki

 Pralinki to jedne z moich ulubionych deserów. Są łatwe i zarazem bardzo smaczne. Dobór smaków jest tu kwestią indywidualną. Dzisiejsza moja propozycja to pralinki o smaku orzechowym. Są z jednej strony słodkie, ale jest w nich nutka słonego smaku. Szybkość ich przygotowania sprawia, że nawet gdy przyjdą nie zapowiedziani goście zdąży się je przygotować. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników. Mogą być również doskonałym prezentem. W moim przypadku sprawdziły się jako deser na przyjęciu. Polecam !

Składniki:

150 g gładkiego, lekko solonego masła orzechowego

100 g czekolady mlecznej

50 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

Miękkie masło, cukier puder i masło orzechowe mieszam. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Z powstałej masy tworze małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Chłodzę w lodówce przez godzinę. Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Chłodne praliny obtaczam w rozpuszczonej czekoladzie. Ponownie chłodzę w lodówce przez 30 minut. 





Smacznego !


Komentarze

Popularne posty

Drukuj