Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sernik pieczony na jogurtach

 Serniki to jedne z moich ulubionych wypieków. Dają wiele możliwości stworzenia swojego ulubionego deseru. Dziś mam dla was propozycję na sernik na jogurtach pieczony w piekarniku. Jest to dosyć ciekawy pomysł na ciasto, gdyż zamiast klasycznego białego sera mamy jogurty naturalne. Sernik jest przez to delikatniejszy i bardziej kremowy. Moim zdaniem nie odbiega smakiem od tradycyjnego sernika. W moim domu sernik na jogurtach wywołał najpierw konsternacje, a potem radość i zachwyt. Był to strzał w dziesiątkę z tym przepisem. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

300 g mąki pszennej

125 g masła 82 %

50 g cukru pudru

3 żółtka

masa jogurtowa

1 litr jogurtu naturalnego gęstego

180 g budyniu waniliowego

100 g cukru

2 jajka

Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatam ciasto. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny. Tortownicę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Ciasto wałkuję na wielkość formy. 

Masa jogurtowa: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję jogurt naturalny. Delikatnie mieszam. Dodaję budynie waniliowe. Delikatnie mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Ciasto piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.





Smacznego !


Komentarze

Popularne posty

Drukuj