Ciasta bez pieczenia to jedne z moich ulubionych ciast. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i dosyć szybko znikają. W moim domu w lato często właśnie takie wypieki. Moja dzisiejsza propozycja to pyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem galaretek. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Pierwszy raz przygotowywałam je rok temu. Okazał się hitem w moim domu. Doskonały do herbaty. Polecam !
Składniki:
600 ml mleka
250 g biszkoptów
150 g cukru
150 g masła
60 g galaretki czerwonej
60 g galaretki zielonej
60 g budyniu waniliowego
15 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
3 żółtka
Do 450 ml mleka dodajemy cukier. Gotujemy. W 150 ml mleka mieszamy żółtka, obie mąki oraz budyń waniliowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło miksujemy. Dodajemy partiami zimny budyń.
W kwadratowej formie układamy na dnie biszkopty. Na biszkoptach smarujemy krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy.
Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy.
Tężejącą galaretkę czerwoną lejemy na krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Tężejącą galaretkę zieloną lejemy na galaretkę czerwoną. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Całe ciasto chłodzimy przez dwie godziny.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz