Tęczowe ciasto bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to jedne z moich ulubionych ciast. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i dosyć szybko znikają. W moim domu w lato często właśnie takie wypieki. Moja dzisiejsza propozycja to pyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem galaretek. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Pierwszy raz przygotowywałam je rok temu. Okazał się hitem w moim domu. Doskonały do herbaty. Polecam !

Składniki:

600 ml mleka

250 g biszkoptów

150 g cukru 

150 g masła

60 g galaretki czerwonej

60 g galaretki zielonej

60 g budyniu waniliowego

15 g mąki ziemniaczanej

15 g mąki pszennej

3 żółtka

Do 450 ml mleka dodajemy cukier. Gotujemy. W 150 ml mleka mieszamy żółtka, obie mąki oraz budyń waniliowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło miksujemy. Dodajemy partiami zimny budyń. 

W kwadratowej formie układamy na dnie biszkopty. Na biszkoptach smarujemy krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. 

Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy. 

Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy. 

Tężejącą galaretkę czerwoną lejemy na krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. 

Tężejącą galaretkę zieloną lejemy na galaretkę czerwoną. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Całe ciasto chłodzimy przez dwie godziny.





Smacznego !

Komentarze