Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Szybka napoleonka na biszkoptach

 W moim domu napoleonka to jedno z tych ciast, które dosyć często przygotowuje na różne przyjęcia. Dzisiejsza moja propozycja to szybka napoleonka na biszkoptach. jest to wersja łatwa, a zarazem bardzo smaczna. Ciasto francuskie zostało zastąpione biszkoptami, co skróciło czas przygotowania wypieku. Tak naprawdę mamy tylko do zrobienia krem budyniowy. Dzięki temu mamy szybciej zrobione ciasto. Doskonałe jest do kubka herbaty. Polecam !

Składniki:

750 ml mleka 3,2%

250 g gotowych biszkoptów

200 g cukru

150 g masła

120 g budyniu waniliowego

30 g mąki ziemniaczanej

30 g cukru pudru

3 żółtka

500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 250 ml rozpuszczamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budynie waniliowe. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowaną mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Kwadratową formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Wykładamy masę budyniową. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Studzimy dwie godziny. Posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj