Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tiramisu na kakaowych biszkoptach
Tiramisu czyli włoski, lekki deser od lat cieszy się niezmienną popularnością. Jest to deser prosty i wyjątkowo smaczny. Znane są wersje z owocami czy karmelem. Moja dzisiejsza propozycja to tiramisu na kakaowych biszkoptach. W wersji podstawowej mamy jasne biszkopty. Zamieniłam jednak je na kakaowe. Dzięki temu mamy smakołyk dla prawdziwych fanów czekolady. Biszkopty nasączyłam likierem czekoladowym, aby ciasto nabrało jeszcze bardziej czekoladowego smaku. Całość zwieńczyłam posypką kakaową. Doskonałe ciasto na małe przyjęcia. Polecam !
Składniki:
500 g serka mascarpone
400 g biszkoptów kakaowych
250 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
50 ml likieru czekoladowego
50 g kakao
50 ml wody
10 g kawy rozpuszczalnej
We wrzącej wodzie rozpuszczam kawę rozpuszczalna i likier czekoladowy. Zimną śmietanę ubijam wraz z cukrem pudrem na puch. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Biszkopty nasączam w pączu. Układam w żaroodpornej formie. Na nich układam 1/2 masy. Ponownie układam druga warstwę biszkoptów nasączonych w pączu. Układam warstwę kremu. Posypuję kakałem. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Smacznego !
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz