Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Cynamonowa szarlotka

 Szarlotka to jeden z punktów obowiązkowych w moim domu na świętach. Cynamon to z kolei jedna z moich ulubionych przypraw. Są to dwa elementy, bez których nie wyobrażam sobie świat. Cynamonowa szarlotka jest ciastem łatwym i prostym. Przygotowanym trochę w stylu amerykańskim, a'la tarta. Z charakterystyczna kratką. Moim zdaniem jest to wypiek, dla wszystkich ceniących sobie czas z bliskimi. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

400 g mąki pszennej

150 g masła

150 g cukru pudru

10 g proszku do pieczenia

4 żółtka

mus jabłkowy

1 kg jabłek

150 g cukru

30 g mąki ziemniaczanej

30 g cynamonu

dodatkowo

50 g cukru pudru do dekoracji

Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy je przez dwie godziny. Dzielimy na dwie połowy. Większą połowę wąłkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia. Podpiekamy przez 15 minut w 170 stopniach. 

Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy wraz z cukrem przez 20  minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.

Na podpieczony spód ciasta wykładamy mus jabłkowy.  Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na cieście. Ciasto piekę przez 65 minut w 175 stopniach. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj