Szarlotka to jeden z punktów obowiązkowych w moim domu na świętach. Cynamon to z kolei jedna z moich ulubionych przypraw. Są to dwa elementy, bez których nie wyobrażam sobie świat. Cynamonowa szarlotka jest ciastem łatwym i prostym. Przygotowanym trochę w stylu amerykańskim, a'la tarta. Z charakterystyczna kratką. Moim zdaniem jest to wypiek, dla wszystkich ceniących sobie czas z bliskimi. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
400 g mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia
4 żółtka
mus jabłkowy
1 kg jabłek
150 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cynamonu
dodatkowo
50 g cukru pudru do dekoracji
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy je przez dwie godziny. Dzielimy na dwie połowy. Większą połowę wąłkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia. Podpiekamy przez 15 minut w 170 stopniach.
Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy wraz z cukrem przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na cieście. Ciasto piekę przez 65 minut w 175 stopniach. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz