Kopiec kreta to jedno z najpopularniejszych ciast. Jest to również doskonały pomysł na przywitanie rozpoczynającego się nowego roku. Przecież rozpoczął się karnawał. Jest to ciasto, które wymaga nieco czasu i wysiłku, ale smak i zachwyt gości jest niesamowity. Moim zdaniem dodanie wiśni zamiast klasycznych bananów powoduje, że wypiek nabrał nieco kwaśniejszego smaku. jest to deser, który zachwyci domowników i gości oraz uratuję nie jedno przyjęcie. Siłą tego wypieku jest jego efektowny wygląd, smak oraz aromat. Polecam !
Składniki:
ciasto czekoladowe
250 g mąki pszennej
120 g cukru
100 ml oleju
100 ml mleka 3,2%
50 g kakao
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
masa śmietankowa
300 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
120 g cukru pudru
50 g czekolady
20 g śmietanfixu
dodatkowo
100 g wiśni
50 g cukru
15 g dżemfixu
Ciasto czekoladowe: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i mleko. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
Masa śmietankowa: Zimną śmietanę miksujemy na puch. Dodajemy cukier puder i śmietnafix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do masy. Mieszamy.
Dodatkowo: Wiśnie drylujemy lub używamy mrożonych. Gotujemy wraz z cukrem w garnku. Dodajemy dżemfix. Mieszamy. Studzimy.
Ze spodu ciasta wykrawamy dno zostawiając rant. W środku spodu układamy wiśnie. Na wiśniach układamy krem. Pozostałe ciasto rozkruszamy na wierzchu kremu. ciasto chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Smacznego !
Źródło: Kopiec Kreta - przepis na ciasto, jak zrobić? | WINIARY
Komentarze
Prześlij komentarz