Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tarta czekoladowo - pomarańczowa

 Tarta jest to ciasto, które pochodzi z Francji. Mamy możliwość komponowania smaków takich jakie lubimy. Moja dzisiejsza propozycja to tarta o smaku czekoladowo - pomarańczowym. Jest to słodkie połączenie aromatu kremu czekoladowego i nieco kwaskowego dżemu pomarańczowego. Moim zdaniem to ciasto sprawdzi się doskonale na zimowe popołudnia. Tarta czekoladowo - pomarańczowa samo jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Prostota jest siłą tego wypieku. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

300 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

100 g masła

3 żółtka

krem czekoladowy

400 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

100 g kremu czekoladowego

100 g cukru pudru

30 g kakao

10 g śmietanfixu

krem pomarańczowy

350 g dżemu pomarańczowego

25 g żelatyny

Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Formę do tarty wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy. Ciasto obciążamy grochem  i folią aluminiową. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i folię i pieczemy kolejne 30 minut ciasto. Studzimy. 

Krem czekoladowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy śmietanfix i cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy kakao i krem czekoladowy. Miksujemy.

Krem pomarańczowy : Dżem pomarańczowy lekko gotujemy. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do ostudzenia.

Krem pomarańczowy smarujemy na chłodnym cieście. Studzimy. Na chłodny krem pomarańczowy smarujemy krem czekoladowy. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj