Murzynek to jedno z tych ciast, którego się nie zapomina. Jest szybkie i bardzo smaczne. Moja dzisiejsza propozycja to ciasto z dodatkiem czekolady. Czekolada dodana do murzynka wzmacnia smak ciasta. Murzynek to również doskonały deser dla dzieci. Idealny wypiek do herbaty. Polecam !
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
150 g cukru
100 ml wody
100 g czekolady
50 g kakao
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
Masło wraz z cukrem, kakałem, wodą i czekoladą rozpuszczam. Studzę. Rozdzielam białka od żółtek. Żółtka dodaje do masy. Lekko miksuję. Dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy. Delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz