Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto bez pieczenia a'la Twix

 Ciasta bez pieczenia bez wątpienia są jednymi z najlepszych propozycji w upalne dni. Uwielbiam łączyć nowe smaki, dzięki temu takie ciasto jest zarazem interesujące i smaczne. Moja dzisiejsza propozycja nawiązuje smakiem i aromatem do znanych batoników. Ciasto bez pieczenia a'la Twix łączy w sobie warstwę kajmakową, budyniową przełożoną herbatnikami. Całość udekorowana jest warstwą z bitej śmietany i kakao.  Moim zdaniem to ciasto nadaję się zarówno na piknik, jak i rodzinne spotkanie w letnie popołudnie. Polecam !

Składniki:

masa kajmakowa

400 g masy kajmakowej

masa budyniowa

500 ml mleka 2%

150 g masła

150 g cukru

60 g budyniu waniliowego

20 g mąki ziemniaczanej

3 żółtka

masa śmietanowa

300 ml śmietany 30%

100 g cukru pudru

20 g śmietanfixu

dodatkowo

300 g herbatników kruchych

30 g kakao

Masa budyniowa: 300 ml mleka gotujemy wraz z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, budyń i mąkę. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy.

Na kwadratowej blaszce układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy ponownie warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy ostatnią warstwę herbatników. Studzimy. 

Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier i śmeitanfix. Miksujemy. Masę śmietanową układamy na warstwie herbatników. Posypujemy kakałem. 

Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. 


Smacznego !


Komentarze

Popularne posty

Drukuj