Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto bez pieczenia a'la Twix

 Ciasta bez pieczenia bez wątpienia są jednymi z najlepszych propozycji w upalne dni. Uwielbiam łączyć nowe smaki, dzięki temu takie ciasto jest zarazem interesujące i smaczne. Moja dzisiejsza propozycja nawiązuje smakiem i aromatem do znanych batoników. Ciasto bez pieczenia a'la Twix łączy w sobie warstwę kajmakową, budyniową przełożoną herbatnikami. Całość udekorowana jest warstwą z bitej śmietany i kakao.  Moim zdaniem to ciasto nadaję się zarówno na piknik, jak i rodzinne spotkanie w letnie popołudnie. Polecam !

Składniki:

masa kajmakowa

400 g masy kajmakowej

masa budyniowa

500 ml mleka 2%

150 g masła

150 g cukru

60 g budyniu waniliowego

20 g mąki ziemniaczanej

3 żółtka

masa śmietanowa

300 ml śmietany 30%

100 g cukru pudru

20 g śmietanfixu

dodatkowo

300 g herbatników kruchych

30 g kakao

Masa budyniowa: 300 ml mleka gotujemy wraz z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, budyń i mąkę. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy.

Na kwadratowej blaszce układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy ponownie warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy ostatnią warstwę herbatników. Studzimy. 

Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier i śmeitanfix. Miksujemy. Masę śmietanową układamy na warstwie herbatników. Posypujemy kakałem. 

Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. 


Smacznego !


Komentarze

Popularne posty

Drukuj