Prosty murzynek w wersji bezglutenowej

 Pyszny i prosty murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Kojarzy mi się z latami dzieciństwa. Moja dzisiejsza wersja to wariacja na temat właśnie tego wypieku. Jest to wersja bezglutenowa. W smaku i aromacie nie różni się od domowej, znanej nam z dzieciństwa wersji. Tak naprawdę, aby przygotować taki wypiek, nie potrzeba dużo czasu. Użycie mąk bezglutenowych nie powoduje utraty smaku. Doskonały wypiek na letnie popołudnie. Polecam !

Składniki:

200 g mąki pszennej bezglutenowej

150 g masła bez laktozy

150 g cukru

100 g czekolady mlecznej  wegańskiej 

30 g kakao

30 g cukru waniliowego

10 g proszku do pieczenia bezglutenowego

4 jajka

Masło roztopić wraz z cukrem. Dodajemy kakao. Mieszamy. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym. Dodajemy wystudzony tłuszcz. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.




Smacznego !

Źródło: Murzynek lekki jak puch bezglutenowy (smaker.pl)


Komentarze