Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Prosty murzynek w wersji bezglutenowej

 Pyszny i prosty murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Kojarzy mi się z latami dzieciństwa. Moja dzisiejsza wersja to wariacja na temat właśnie tego wypieku. Jest to wersja bezglutenowa. W smaku i aromacie nie różni się od domowej, znanej nam z dzieciństwa wersji. Tak naprawdę, aby przygotować taki wypiek, nie potrzeba dużo czasu. Użycie mąk bezglutenowych nie powoduje utraty smaku. Doskonały wypiek na letnie popołudnie. Polecam !

Składniki:

200 g mąki pszennej bezglutenowej

150 g masła bez laktozy

150 g cukru

100 g czekolady mlecznej  wegańskiej 

30 g kakao

30 g cukru waniliowego

10 g proszku do pieczenia bezglutenowego

4 jajka

Masło roztopić wraz z cukrem. Dodajemy kakao. Mieszamy. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym. Dodajemy wystudzony tłuszcz. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.


Smacznego !

Źródło: Murzynek lekki jak puch bezglutenowy (smaker.pl)


Komentarze

Popularne posty

Drukuj