Jesień za oknem. Szaruga. Jednym z moich sposobów na taką pogodę jest przygotowanie pysznego domowego ciasta, które nie zajmuje dużo czasu. Moja propozycja to cynamonowe ciasto z jabłkami. Jest dosyć szybkie w przygotowaniu, mamy bowiem doczynienia z ciastem ucieranym. Dodatkowo w cieście znajdziemy jabłka. Wypiek pachnie aromatycznie cynamonem. Ciasto doskonale smakuje z kubkiem herbaty. Można powiedzieć, że jest to szybki ucieraniec. Polecam !
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g margaryny
10 g proszku do pieczenia
10 g cynamonu
3 jajka
2 średnie jabłka
Jajka ucieramy z cukrem na puch. Margarynę rozpuszczamy, następnie studzimy. Wolnym strumieniem dodajemy do ubitych jajek wystudzoną margarynę. Ubijamy. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz cynamon. Miksujemy. Jabłka obieramy ze skóry. Kroimy na kwadraty. Obsypujemy lekko mąką jabłka i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz