Makowa panienka

 Makowa panienka to jeden z najpopularniejszych ciast w okresie świąteczno - noworocznym. Moim zdaniem jest to doskonała konkurencja dla klasycznych makowców czy szarlotek. W tym wypieku mamy pyszny blat makowy z kremem czekoladowym i ciastem czekoladowym. Doskonały dodatek do pysznej kawy. Polecam !

Składniki:

ciasto czekoladowe

200 g mąki pszennej

100 g cukru

50 g kakao

10 g proszku do pieczenia

3 jajka

blat makowy

100 g maku

100 g cukru

50 g mąki pszennej

4 białka

krem czekoladowy

500 ml mleka 2%

100 g cukru

100 g masła

50 g budyniu czekoladowego

3 żółtka

Ciasto czekoladowe: Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję kakao, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam do małej kwadratowej formy do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół.

Blat makowy: Białka ubijam na puch. Dodaję cukier. Ubijam. Dodaję mak i mąkę. Piekę około 30 minut w 170 stopniach. Studzę.

Krem czekoladowy: 300 ml mleka zagotowuję z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam budyń i żółtka. Gotuję gęsty budyń. Miękkie masło ubijam na puch. Dodaje zimny budyń. Miksuję. 

Na blacie czekoladowym smaruję połowę kremu czekoladowego. Na kremie układam blat makowy. Na blacie makowym układam pozostały krem czekoladowym. Na kremie układam drugi blat czekoladowy. Dowolnie dekoruję. Chłodzę dwie godziny w lodówce.





Smacznego !

Źródło: Makowa Panienka | Kwestia Smaku



Komentarze