Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Makowa panienka

 Makowa panienka to jeden z najpopularniejszych ciast w okresie świąteczno - noworocznym. Moim zdaniem jest to doskonała konkurencja dla klasycznych makowców czy szarlotek. W tym wypieku mamy pyszny blat makowy z kremem czekoladowym i ciastem czekoladowym. Doskonały dodatek do pysznej kawy. Polecam !

Składniki:

ciasto czekoladowe

200 g mąki pszennej

100 g cukru

50 g kakao

10 g proszku do pieczenia

3 jajka

blat makowy

100 g maku

100 g cukru

50 g mąki pszennej

4 białka

krem czekoladowy

500 ml mleka 2%

100 g cukru

100 g masła

50 g budyniu czekoladowego

3 żółtka

Ciasto czekoladowe: Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję kakao, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam do małej kwadratowej formy do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół.

Blat makowy: Białka ubijam na puch. Dodaję cukier. Ubijam. Dodaję mak i mąkę. Piekę około 30 minut w 170 stopniach. Studzę.

Krem czekoladowy: 300 ml mleka zagotowuję z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam budyń i żółtka. Gotuję gęsty budyń. Miękkie masło ubijam na puch. Dodaje zimny budyń. Miksuję. 

Na blacie czekoladowym smaruję połowę kremu czekoladowego. Na kremie układam blat makowy. Na blacie makowym układam pozostały krem czekoladowym. Na kremie układam drugi blat czekoladowy. Dowolnie dekoruję. Chłodzę dwie godziny w lodówce.



Smacznego !

Źródło: Makowa Panienka | Kwestia Smaku



Komentarze

Popularne posty

Drukuj