Murzynek to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Mi niezmiennie kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Nie jest jednak tak, że nie można nieco poprawić tego przepisu. Dzisiejsza moja propozycja to ciasto murzynek z dodatkiem ajerkoniaku. Ajerkoniak nadaje wypiekowi nieco słodszego, wyjątkowego aromatu. Zarazem murzynek nie traci swojego wyjątkowego charakteru. Nie jest to jednak ciasto przeznaczone dla dzieci. Doskonale sprawdzi się na przyjęciach rodzinnych. Polecam !
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g masła
200 ml ajerkoniaku
150 g cukru
100 ml wody
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
Masło rozpuszczamy z cukrem, wodą i kakałem. Białka oddzielamy od żółtek. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz