Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Murzynek z dodatkiem ajerkoniaku

 Murzynek to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Mi niezmiennie kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Nie jest jednak tak, że nie można nieco poprawić tego przepisu. Dzisiejsza moja propozycja to ciasto murzynek z dodatkiem ajerkoniaku. Ajerkoniak nadaje wypiekowi nieco słodszego, wyjątkowego aromatu. Zarazem murzynek nie traci swojego wyjątkowego charakteru. Nie jest to jednak ciasto przeznaczone dla dzieci. Doskonale sprawdzi się na przyjęciach rodzinnych. Polecam !

Składniki:

250 g mąki pszennej

200 g masła

200 ml ajerkoniaku

150 g cukru

100 ml wody

30 g kakao

10 g proszku do pieczenia

5 jajek

Masło rozpuszczamy z cukrem, wodą i kakałem. Białka oddzielamy od żółtek. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.




Smacznego !

Źródło: Przepis na murzynka | AniaGotuje.pl

Komentarze

Popularne posty

Drukuj